Mobil ödeme pazarındaki yarışa Apple, Google ve Samsung gibi oyunculara Çinli Xiaomi de katılabilir.

Mobil cep telefonları ve aksesuarları ile tanınan Çin merkezli Xiaomi bu güne kadar yöneticilerinden, marka duruşuna kadar attığı her adımda Apple’ı kopyalaması ile ünlendi. Ancak yıllar içinde kaliteli üretimin sırrını çözen Xiaomi özellikle son iki yıldır Mi serisi telefonları ile fiyat/performans açısından akıllı telefon pazarındaki diğer lider markalara ciddi bir rakip olarak karşımıza çıkıyor.

Xiaomi’den gelen son haberlere göre şirket Çin’deki mobil ödeme pazarına adım atabilir.

Çin’deki mobil ödeme pazarı şu anda yüzde 90 oranla Alibaba Alipay ve Tencent WeChat Pay tarafından ele geçirilmiş durumda. Bölgede faaliyet gösteren Huawei gibi yerli ve Samsung gibi yabancı markalar bile Alipay sistemini telefonlarına entegre etmiş durumdalar. Görünen o ki Xiaomi yerli pazarda elde ettiği popülerlik ile birlikte başka bir mobil ödeme servisini kullanmak yerine kendi servisini kurmayı düşünüyor.

Öte yandan Xiaomi’nin bu adımı yabancı bir pazarda da karşılık bulabilir: Hindistan.

Hindistan’da faaliyet gösteren Xiaomi daha önce yerli mobil ödeme sistemi MobiKwik ile entegrasyon için çeşitli adımlar atmıştı ve bu konuda kısmen de olsa tecrübesi bulunuyor.

Genel olarak Xiaomi’nin kafasındaki düşünce zaten içerisinde mobil ödeme servisi ile gelen bir telefonda müşterilerin alternatif servislere gitmek yerine mevcut olan servisi kullanmayı tercih edecekleri yönünde. Açıkçası bu kötü bir fikir değil zira Apple Pay, Samsung Pay ve LG Pay bu modelle başarılı olmayı başardılar.

Önemli soru ise Çin’de zaten pazarın yüzde 90’ına hakim olan iki büyük oyuncu varken kullanıcılar gerçekten Xiaomi’nin düşündüğü gibi davranacaklar mı? Bunun için Xiaomi’nin biraz daha fazla gayret göstermesi gerekebilir zira kimse elinde tuttuğu bir pazardan büyük bir pay vermek istemeyecektir.