Amerika Birleşik Devletleri merkezli derecelendirme şirketi Moody’s Brexit sonrasında hem Birleşik Krallığın hem de Avrupa Birliği’nin büyüme beklentilerini düşürdü.

Birleşik Krallık 23 Haziran’da gerçekleştirdiği bir referandum ile Avrupa Birliğinden ayrılma kararı aldı. Brexit (Britain Exit) olarak isimlendirilen bu ayrılma süreci iki yıllık bir planlama içinde gerçekleşecek. Brexit sonrasında küresel FinTech başkenti olarak kabul edilen Londra’nın akıbeti, Birleşik Krallığın ekonomik ve finansal akıbeti gibi pek çok konu tartışılır hale geldi.

Moody’s yaptığı bir açıklama ile Birleşik Krallık için 2016 yılı için 1,8 ve 2017 için 2,1 olan büyüme beklentisini revize ederek 2016 için 1,5 ve 2017 için 1,2’ye düşürdü. Moody’s aynı zamanda Euro bölgesi için de büyüme beklentilerini negatif yönde revize etti.

Moody’s Avrupa Birliği için daha önce açıkladığı 2016 yılı için 1,7 ve 2017 yılı için 1,6 olan büyüme beklentisini sırasıyla 1,5 ve 1,3’e çekti.

Moody’s yaptığı açıklamada Brexit’in beklenmedik bir sonuç olmasından dolayı güven endekslerini önemli derecede negatif yönde etkilediğini açıkladı ve Birleşik Krallığın AB’nin ortak ekonomik yapısından ayrılmasının iş yatırımlarının ve tüketim harcamalarının azalması ile sonuçlanacağını ifade etti.

Moody’s Yönetim Ortaklığı Direktörü Elena Duggar; “Küresel büyüme üzerindeki olumsuz etkiler Birleşik Krallıkta yaşanabilecek potansiyel bir resesyondan değil ancak Birleşik Krallıkta gerçekleşebilecek potansiyel gelişmelerin AB içindeki diğer bölgelerdeki politik riskleri yükseltmesinden kaynaklanabilir” dedi.

Bu yılın geri kalanı ile birlikte gelecek yıllarda Birleşik Krallıkta işsizliğin artması, uzun vadeli kredi hacimlerinin daralmasına bağlı olarak büyük ölçekli yatırım ve harcamaların azalması bekleniyor. Ancak Moody’s bu negatif gelişmelere rağmen Birleşik Krallıkta yaşanacak negatif finansal gelişmelerin AB üzerindeki etkisinin daha düşük olacağı yönünde kanaate sahip.