Akıllı sözleşme ve dağıtık uygulama platformu Krypton yaşadığı derin dijital saldırılar sonrasında Ethereum platformunu terk ederek, değiştirme kararı aldı.

Krypton akıllı sözleşmeler “smart contracts” ve dağıtık iş uygulamaları geliştirmek için kurulmuş bir platform. Alt yapı olarak popüler blok zinciri Ethereum’u kullanıyordu. Bu artık geçmişte kalacak zira site tümüyle altyapısını Ethereum’dan Bitcoin’e geçiriyor.

Krypton kurucusu Stephanie Kent yayınladığı bir açıklamada bu kararı Eylül ayının başında yaşadıkları iki büyük kompleks dijital saldırı sebebiyle aldıklarını belirtti. Saldırıları “51 crew” adındaki bir dijital korsan grubu üstlendi.

Saldırganlar önce çevrimdışı platformda kendi Krypton blok zincirlerini oluşturdular ve ardından bu zinciri yayına açarak Ethereum platformuna enjekte etmek için yüksek seviyede işlem gerçekleştirip bunları sisteme yönlendirirken ve aynı zamanda orijinal Krypton noktalarına da DDos saldırısı gerçekleştirdiler. Bu saldırı nedeniyle dijital korsanlar blok zincirinin “eğer çoğunluk bir işlemi onaylıyorsa doğrudur” kuralını manipüle ederek kendi verilerini sisteme kabul ettirdiler. Bu istismar karşısında yapabileceği bir şeyi olmadığını açıklayan Kent, altyapılarını çalıştığı kanıtlanmış Ethereum’dan güvenliği direnci kanıtlanmış Bitcoin blok zincirine geçireceklerini açıkladı.

Aslında yaşanan bu hadise blok zincirlerindeki önemli bir istismar noktasını da bizlere gösteriyor. Bu noktada mutlaka alternatif çözümlerin de geliştirilmesini bekleyebiliriz.