Popüler dijital cüzdan uygulaması Circle doğuşunu ve büyümesini borçlu olduğu Bitcoin’e kendi platformunda veda etti.

Öyle zamanlar vardı ki bir girişim artık yapmak için kurulduğu ana işin rotasında köklü bir değişiklik yaparak yeni bir mecraya yönelir. Circle’ın da başına gelen tam olarak bu.

Circle üç yıl önce oldukça tartışmalı Bitcoin platformu üzerine kurulmuş bir tüketici finans şirketi olarak hayatına başlatıldı. Müşterileri için Circle platform üzerinde Bitcoin satın alıp satmalarına imkan tanıyordu. Circle yakaladığı hızlı büyüme ile kısa sürede yatırım fonlarından yaklaşık 70 milyon dolar kaynak toplamayı başardı.

Ancak zamanla şekil değiştirerek, WhatsApp veya Messenger benzeri, ödeme alıp gönderme işlemlerine izin veren bir mesajlaşma uygulamasına dönüşen Circle Bitcoin işlemlerini resmi olarak sonlandırdı.

İşin doğrusu Circle tümüyle Bitcoin’den kopmuş durumda değil. Ancak Bitcoin platformun artık sadece bir ön uç özelliği haline geldi. Örneğin kullanıcılar artık Bitcoin alıp gönderemeyecek ancak fakat arka planda platform ortak doğrulama için Bitcoin kullanmaya devam edecek.

Bu harmanlamayı mümkün kılmak için Circle dijital cüzdanların blockchain üzerinden değer değişimine izin veren Spark protokolünü başlatıyor. Şirket aynı zamanda Coinbase ile bir işbirliğine gidiyor ve şirket Bitcoin düşkünü müşterilerini de artık bu platforma yönlendirecek.

Şirket aynı zamanda operasyonlarını genişletmek için Kore’de Korbit ve Filipinler’de Coin.ph ile işbirliği de kuruyor.

Şimdi Circle açısından en büyük soru şu: Şirket kuruluşundaki temel unsuru kendi içinden çekip çıkarttığı için bundan böyle büyümeye devam edebilecek mi? Pek çok tüketici zaten para alıp göndermek için oldukça popüler olan Facebook Messenger veya WeChat’i kullanabilirken neden Circle’ı tercih etsinler?