FinTech gurusu Chris Skinner son zamanlarda blockchain teknolojisi ile alakalı çıkan olumsuz haberleri bir blog yazısında analiz ediyor.

Son dönemlerde Blockchain teknolojisi ile alakalı çeşitli olumsuz haberleri oldukça sık duyuyoruz. Örneğin çok büyük finansal kurumların ortaklaşa kurduğu R3 Blockchain konsorsiyumundan ardı ardına yaşanan ayrılmalar, yapılan tüm yatırımlara rağmen teknolojik olarak bir adım atılamadığına dönük soru işaretlerini gündeme getirmişti.

Geçtiğimi günlerde FinTech Istanbul tarafından düzenlenen Blockchain 360 eğitimine katılan T2 Yazılım Kurucu Ortaklarından Mustafa Sakalsız da bu teknolojinin önemine dikkat çekmiş ancak yeterli bilgi kaynağının olmadığını ve tüm adımları kendilerinin keşfetmesi gerektiğini anlatmıştı.

Chris Skinner blockchain ile alakalı olarak yaşanan bu geçiş döneminin abartıldığını düşünüyor. Skinner’a göre basın beklentiyi gereksiz biçimde yükselttiği gibi blockchain’in sonunun geldiğini iddia etmekte aceleci davranıyor.

Skinner bu noktada birçok yeni teknolojide olduğu gibi blockchain’in de Crossing the Chasm isimli kitapta bahsedilen beklenti döngüsünde hayal kırıklığı çukuruna (trough of disillusionment) girdiğini, bunun geçmişte internette de yaşandığını belirtip 10-20 yıl kadar sonra blockchain’in ana akım olacağına inandığını ifade ediyor.

Blockchain şu anda erken dönem beklentilerin hayal kırıklığına dönüştüğü Trough “of Disillusionment” aşamasından geçiyor.

Skinner blockchain teknolojisi üzerine oturtulan Bitcoin’in iyi bir yönetim modeliyle farklı noktalara gidebileceğine inanıyor ve Bitcoin topluluğunun bu tür bir model yaratmak için çalıştığını ifade ediyor. Elbette günün sonunda bu çalışmalar Blockchain’in gelişmesini de sağlayacak.

Skinner’ın yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Bu özeti hazırlayan Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Müdürü Okan Yıldız‘a teşekkür ederiz.