Artık dilencilerin temassız ödeme ile bağış toplayabilecekleri bir montu var.

Bu günlerde dilencilerin bağış toplaması giderek zorlaşıyor zira her geçen gün nakit taşıma alışkanlığı giderek azalıyor. Özellikle kuzey Avrupa ülkelerinde nakitsiz bir yaşama geçiş artık hayatın bir standardı haline geliyor. Öte yandan bağış yapmak isteyen insanlar da dilencilerin bu bağışları alkol, uyuşturucu veya sigara gibi yerlere harcamasından çekiniyor.

Hollanda merkezli bir yayın olan Het Parol’un haberine göre

tüm bu noktaları göz önüne alan birkaç Hollandalı reklamcı dilenciler ve evsiz insanlar için temassız ödeme alabilecekleri bir mont geliştirdi.

Carsten van Berkel ve Amsterdam merkezli reklam ajansı N = 5’den Stefan Leendertse tarafından geliştirilen temassız ödeme ceketi, insanların temassız ödeme ile 1 avro bağış yapmalarına olanak sağlıyor. Ceketin iç tarafına iliştirilmiş bir kart okuyucusu sayesinde bağışta bulunmak için yapılması gereken tek şey, temassız banka veya kredi kartını ceketin yakınında birkaç saniye tutmaktan ibaret. İlgili hesaptan otomatik olarak çekilen bağış yardıma muhtaç kişiler için hizmet veren hesaba aktarılıyor ve montun üzerindeki bir LCD ekranla bağış yapan kişiye bilgi veriliyor.

Toplanan bağışlar bir sığınma evi tarafından yönetilen bir banka hesabında toplanıyor ve bu kaynak sıcak bir yemek, banyo yapmak veya sığınma evinde bir gece geçirmek için kullanılabiliyor.

Sistemin işleyişini anlatan basit bir görsel

Fikir çok güzel ve amacına eşsiz bir şekilde hizmet ediyor. Benzer yapıların ülkemizde hayata geçirilmemesi için hiçbir sebep.