İsveçli FinTech girişimi Klarna bankacılık lisansını alarak geleneksel bankacılık dünyasına resmen adım atıyor. Hedefinde ise geleneksel bankacılık dünyasını değiştirmek var.

Financial Times’da yer alan habere göre Klarna bankacılık lisansı alan Avrupa’nın en büyük FinTech şirketi haline geldi. Şirketin hedefinde Ryanair modeliyle çalışan, düşük maliyetli, yıkıcı bir rol üstlenmek var.

Bu güne kadar 2 milyar dolardan fazla değer kazanan Klarna özellikle Kuzey Avrupa ve Almanya’daki çevrimiçi ödemeler pazarının büyük bir kısmını elinde tutuyor. Başvurusundan yaklaşık 20 ay sonra bu Pazartesi günü İsveç Finansal Denetleme Kurumu’ndan bankacılık lisansını alan şirket için yeni bir dönem başlıyor.

Klarna’nın CEO’su Sebastian Siemiatkowski Financial Times’a verdiği demeçte; “Perakende bankacılık sektörünü yeniden şekillendirmenin bir parçası olmak istiyoruz. Bu sektörün kendine has bir Ryanair’e ihtiyacı var. Bu oyuncu olmak istiyoruz” dedi.

Avrupa’daki 60 milyon müşterisi ve geçen yıl gerçekleşen 13 milyar euroluk işlem hacmi ile Klarna, yeni lisansı ile birlikte, artık sadece bir FinTech girişimi değil aynı zamanda Avrupa’nın en büyük bankalarından birisi haline dönüştü.

İsveçli grup, Avrupalı ​​müşterilere banka kartları ve maaş hesapları gibi hizmetleri sunmanın yanı sıra ABD’ye de açılmak istiyor.

Kârlı bir yapıya sahip olan Klarna, perakendecilerin kredi riskini kendi üzerine alarak müşterilerin ödeme yapmadan ürün satın almalarına izin vererek hayatına başlamıştı.

Şirket için sektörü tamamen değiştireceği “bankacılık sektörüne bir iPhone dokunuşu” olarak tanımlamalar yapılıyor.

 

2012 Aralık ayında Türkiye’nin en büyük FinTech girişimlerinden birisi olan iyzico’yu kuran Barbaros Özbugutu da Ağustos 2010 ile Ekim 2012 tarihleri arasınd Klarna’nın Almanya Satış Başkanlığını sürdürmüştü.