Global Payments Innovation Jury 2017 raporunda, ödeme dünyasında yaşanan küresel inovasyonun evrimini gözler önüne seriyor.

Ödeme sistemlerinin dünya genelinde durmaksızın devam eden inovasyon döngüsü; bir yandan mevcut oyuncuların konumlarını koruma ve büyütme mücadelesine, diğer yandan da yeni girişimlerin pazardan kendine pay alma rekabetine sahne oluyor. İşletmeler için bütçe baskıları sürekli artsa da, ödeme sektörü sunduğu büyük fırsatlar ile pek çok kurum için cazip bir pazar olmayı sürdürüyor.

Global Payments Innovation Jury (Küresel Ödeme İnovasyon Jürisi) 2008 yılından bu yana her iki yılda bir ödeme sektöründeki inovasyonun evrimini değerlendirmeye devam ediyor. Yayınlanan 2017 raporunda da global ölçekte ödeme ekosistemlerinde yaşanan gelişmelere ilişkin pek çok önemli bulgu yer alıyor. İşte bunlardan bazıları:

Ödeme inovasyonunda Asya, global pazarın tartışmasız lideri olarak öne çıkıyor. Üstelik burada “Çin etkisinden” fazlası göze çarpıyor. Bölgede yer alan diğer ülkeler de kendi ödeme altyapısında köklü yenilikler yaparken, inovasyonu destekleyen bir ortam sunmaya gayret gösteriyor.

Gelişmiş pazarlarda işletmeler arası (B2B) ödemeye, tüketiciye odaklı ödemelerden (B2C) genel olarak daha fazla yatırım yapılıyor. Bunun sebebi ise kayda değer bir tüketici kitlesi oluşturmak için çok büyük bütçeli yatırımlar gerekmesi. Ayrıca kullanıcıları daha önceden “ücretsiz” olarak temin ettikleri hizmetlere ödeme yapmaya ikna etmek hiç de kolay değil. Öte yandan, gelişmekte olan pazarlarda bankacılık dünyasından uzakta kalan pazarın hacmi sayesinde B2C yatırımlar halen cazibesini koruyor.

Rapora göre ödeme alanındaki girişimlerin başarısız olmasının iki ana nedeni bulunuyor. Bunlardan ilki, pek çok iş modelinde anlık büyüme için yeterli hazırlığın veya altyapının yer almaması. Diğer bir deyişle, çoğu yeni girişim, bir anda 10 bin kullanıcıya göre işi ölçeklemeyi başaramıyor. İkinci sebep ise pek çok yeni girişimin, mevcut çözümlere oranla kayda değer bir yenilik getirmiyor oluşu. Jüri bunu “yeni bir problem arayışındaki çözümler” olarak değerlendiriyor.

Global Payments Innovation Jury tarafından 2017 yılı raporu için; 37 ülkeden katılan 70 üst düzey yönetici jüri olarak görev aldı. Bu jüri üyelerinden 46’sı bugün ya da geçmişte CEO pozisyonunda çalışmış durumda ve geri kalan 24 jürinin de yine “C seviyesi” yöneticilik geçmişi bulunuyor.

Raporun tamamını bu linkten indirebilirsiniz:

Payments Innovation Jury Report 2017 FINAL