Borsa devi Morgan Stanley, kullanımı her geçen gün yaygınlaşan robo-danışmanlara (robo-adviser) yeni bir yaklaşım getirdi.

Bloomberg haberine göre Morgan Stanley’in 16 bini aşkın borsa danışmanı, bundan böyle hisse önerileri, satın alma rutin görevleri ve diğer pek çok iş kaleminde makine öğrenimi özelliğine sahip algoritmalardan faydalanacak.

Morgan Stanley’de kullanılacak algoritmaların, brokerler için çok seçenekli önerilerde bulunacağını ifade eden İş Analitiği ve Veri Direktörü Jeff McMillan, bu önerilerin pazar dinamiklerindeki anlık değişimler ve müşterinin hayatındaki önemli olaylara göre belirleneceğini kaydetti ve ekledi: “Telefon, e-posta ve web sitesi üzerindeki etkileşimler kataloglanacak ve böylelikle makine öğrenimi programları her müşteri için önerilerini daha da geliştirebilecekler.”

Uber ve Amazon gibi şirketlerin sunduğu müşteri hizmetleriyle tüketici tarafında artan beklentilerin yanı sıra, yapay zeka destekli varlık yönetimi servislerinin de rekabetiyle karşı karşıya kalan geleneksel broker şirketleri, kendi dijital yol haritalarını belirlemekle meşguller. Ortaya çıkan tabloda ise FinTech devrimiyle yükselen robot danışmanlara karşı mücadele eden insan danışmanların en büyük silahının; büyük veri ve makine öğrenimiyle geliştirilmiş algoritmalar olduğu görülüyor.

Onlarca yıl boyunca, yüzlerce müşteriyle bire bir ilişki kuran borsa danışmanları, gerek pazar dinamikleri gerekse her bir müşterinin hayatına ilişkin çok yüksek hacimde bir bilgi denizini yönetmek durumunda kalıyor. Morgan Stanley ise danışmanlarını tamamen dijital alternatiflerle değiştirmek yerine, onlara bu idare sürecinde destek olmak üzere 1’ler ve 0’lardan oluşan yardımcılar tayin etmeyi tercih ediyor:

“Danışmanlarımız teknolojiden destek alarak hem iş dünyasında olup biteni hem de müşterilerinin özel hayatlarında yaşananları daha iyi takip edebilecekler. Bu bir mortgage kredisi de olabilir, bir akrabanın vefatı da olabilir, IBM’i satın almak da olabilir.”

Morgan Stanley ilk etapta pilot bir programla testlere başlayacak. Temmuz ayında 500 broker ile başlayacak olan “algoritma bazlı destek” dönüşümünün, yıl sonuna kadar tüm danışmanlara genişlemesi planlanıyor.