Hindistan hükümetinin, vatandaşlarının DNA verilerini Blockchain teknolojisi ile kaydedeceğini açıklaması büyük bir sürpriz oldu.

Her ne kadar Blockchain devrimsel bir teknoloji olarak görülse de henüz devrimsel uygulamalara büyük etki yaratacak şekilde şahit olmadık. Öte yandan Hindistan’ın Aadhaar sistemi ile tüm vatandaşlarının kimliklerini dijital dünyaya taşıması ve bu bilgilerin parmak izi ve retina gibi biyometrik yöntemler ile takip edilmesi zaman zaman bazı hilelerin önüne geçilemeyen durumlar ortaya çıkartabiliyor. Bu sebeple Hindistan radikal bir adım atarak vatandaşlarının DNA verilerini kayıt altına alan ve gelecekte olası bir kimlik sistemi olarak kullanılacak yeni bir sistemi hayata geçirecek.

 

Gen verilerinin kaydı için güvenli bir çözüm oluşturmak gerekiyor. Hindistan hükümeti çözüm olarak şu anda Blockchain teknolojisini kullanmaya karar vermiş durumda. Andhra Pradesh liderliğindeki hükümeti, bu vizyonu gerçeğe dönüştürmek için Shivom’un Blockchain tabanlı küresel DNA ekosistemini kullanacağını açıkladı.

The Merkle’nin verdiği bilgilere göre proje en kısa süre içinde başlayacak ve 2025 yılına kadar 60 milyon vatandaşın gen dizilimi Blockchain platformuna kaydedilecek. Hindistan devleti için en önemli önceliğin vatandaşların DNA verilerinin gizliliğinin korunması olduğu açıklandı.

Hindistan hükümeti Blokchain teknolojisinin bu konuda birçok soruya cevap olacağına inandıklarını açıklamış durumda. Eğer Hindistan bu projesinde başarılı olabilirse kimlik yönetimi için DNA verilerine bağlı, üstelik Blockchain altyapısı kullanan bu sistem devrimsel bir çözüm olabilir. Hindistan hükümeti muhtemelen, bu zor işe bugünden girerek 2025 yılına kadar teknolojinin de göstereceği gelişim ile geleceğe yatırım yapma amacını taşıyor.

Bu içeriğin hazırlanmasında yardımcı olan Seda İnci‘ye teşekkür ederiz.