Asya merkezli Merkez Bankaları ve FinTech şirketlerinin müdürleri önemli bir toplantı düzenleyerek, suçla mücadele için düzenleyicilerin neler yapması gerektiğini ele aldılar.

Finansal teknolojilerdeki devrimsel gelişmeler için düzenleyicilerin yeterince hızlı hareket etmemesi; ulusal, bölgesel ve uluslararası finansal istikrarı tehdit eden kara para aklama, finansal suçlar ve kayıt dışı ekonomik uygulamalar ile bu yenilikçi hizmetlerin istismar edilebileceğine dair endişeleri artırıyor.

South China Morning Post’un haberine göre geçen sene Mayıs ayında Hong Kong ve Makau’lu yöneticiler arasında geçen bir toplantıda ortaya atılan bir fikirler nihayet AFS-IT (Alliance for Financial Stability with Information Technology) olarak isimlendirilen bir ittifak oluşturuldu. Hong Kong, Makao, Filipinler, Tayland, Kamboçya, Myanmar, Vietnam ve Singapur ile en üst düzeyden temsilcilerin katıldığı Çin tarafından oluşturulan organizasyon sektörün gelişmesi için çalışmalar yapacak.

Organizasyon için en önemli odak noktası; düzenleyicilerin teknolojik yeniliğin teşvik edilmesi ve RegTech alanında bilgilendirilmesi olacak.

Makao Merkez Bankası eski başkanı Anselmo Teng: “Para aklama, yasadışı sınır ötesi fon akışları ve finansal istikrarı etkileyen finansal suçlar gibi FinTech’in getirdiği riskleri önlemek için proaktif bir yaklaşım benimsemeliyiz” diyor.

İttifak aynı zamanda henüz düzenlemesi bulunmayan kripto-para birimleri ile yapılan ICO’ların çoğalmasından endişe duyuyor. Bu sebeple düzenleyicileri “oyunun önüne” koymanın yollarını bulmayı da amaçlıyor.