ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) denetimli ICO işlemleri için özel sermaye piyasası hizmetleri veren SharesPost firmasına kendi özel platform kurma izni verdi.

Initial Coin Offering (ICO), Blockchain altyapısı ile belirli amaçlara hizmet eden Token (transfer edilebilen sahiplik göstergesi araçlar) üretmeyi ve bunu kripto paralar veya gerçek para birimleri karşılığında arz etmeyi mümkün kılıyor. Özellikle son üç yıldır her sene giderek artan ICO işlem hacimleri şu anda 13 milyar doları geçmiş durumda. Ancak gerçekleşen pek çok ICO temelinde verdiği sözü tutmaktan uzak, hızlı şekilde kripto para toplama amacına sahip birer tuzaktan daha fazlası değil. Bu sebeple ICO’lar yoğun ilgi kadar tepki de çekebiliyor. Öyle ki Çin, Güney Kore gibi bazı ülkelerde ICO’lar yasak, öte yandan ABD, Kanada gibi ülkelerde yoğun bir denetim söz konusu.

ABD’de ICO’ları denetleyen SEC bu alanda resmi olarak denetlenen ara yapılar üzerinden ICO’ların sağlanabilmesi için yeni yolları yürürlüğe koymaya başladı. Bunlardan birisi de özel sermaye piyasası hizmetleri veren SharesPost gibi işletmelere kendi Token sistemleri üzerinden aracı hizmet sağlayarak ICO’ların yolunu açmak.

SharesPost yaptığı bir açıklama ile özel sermaye piyasaları hizmetleri için ABD menkul kıymet yasalarına uygun olarak dijital menkul kıymetlere yatırım yapmak üzere lisans aldığını ve böylece müşterilerinin ICO’lara yatırım yapmalarını sağlayacağını duyurdu.

SharesPost Digital Securities’in CEO’su John Wu: “Bu SharesPost için bir dönüm noktası. Artık yatırımcılarımız, ICO süreçlerine katılarak portföylerini genişletebilecekler. SEC’in verdiği onay, SharesPost’un bu kapasitede faaliyet gösteren ilk şirketlerden biri olmasını sağlıyor.” açıklamasını yaptı.

Gerçekleşen bu gelişme; ülkemizde de benzer bir yaklaşım ile SPK’nın güvenilir aracı kurumlar üzerinden ICO ve benzeri süreçleri yasal hale getirmesinin mümkün olduğunu bizlere gösteriyor.