İngiltere Finansal İdare Kurumu (FCA), bankaların yenilikçi teknolojilerden çekinmemesini ve bunları denemek için cesur olmalarını tavsiye etti.

The Telegraph’ın haberine göre giderek artan mali suçlarla mücadele için FCA, bankalara yenilikçi teknolojileri kullanmalarını tavsiye ediyor.

FCA yetkilisi Megan Butler, “Aşırı riskten kaçınma, köklü otomasyona bel bağlama gibi süreçler, suçlular ile mücadelede bize yardımcı olmak için yeterli olmayacaktır. Suçlulara karşı teknolojiye odaklanmamız gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Butler birçok bankanın, yapay zeka gibi çözümleri gerçek zamanlı olarak şüpheli işlemleri tespit etmek için kullanmak yerine, yüksek riskli işlemleri manuel olarak tespit etmek için binlerce kontrolcü çalıştırdığını ve bu kontrolcüleri de kontrol edecek müfettişleri görevlendirdiğini vurguladı.

Butler sektörde bir takım engellerin olduğunu itiraf ederken, bazı bankaların 1970’lere dayanan eski BT sistemlerini kullanmaya çalıştıklarını belirtti ve düzgün bir şekilde test edilen teknolojik çözümlerin bankaların risklere maruz kalmasını önemli ölçüde azaltabileceğini söyledi.

İngiliz bankaları, mali suçla mücadele için 2017 yılında yaklaşık 5 milyar sterlin harcadı. Bu rakamın ötesinde potansiyel tehlikelere karşı servis ve hizmet verilemeyen 1,1 milyon müşteri talebinin oluşturduğu kayıp çok daha yüksek olabilir.

Türkiye’de ise düzenleyici kurumların bu alanda bankaları uzun süredir teşvik etmesi ve hatta bazı teknolojileri kullanmak için zorunlu kılması ve Türkiye’deki bankaların teknolojik yeniliklere olan ilgisi ve bunları sahada kullanması nedeniyle İngiltere’ye göre durumumuzun çok daha iyi olduğunun altını çizmek lazım.