innovation

Hindistanlı ICICI Bank, açtığı iki yeni inovasyon laboratuvarı ile dijital büyümeye ve yeni bir bakış açısına kapı aralıyor.

FinTech dönüşümü, bankaların birer teknoloji şirketi perspektifi kazanmalarını zorunlu kılıyor. Bu trende uyan son banka ise Hindistanlı ICICI Bank oldu. Mumbai ve Hyderabad’da iki yeni inovasyon laboratuvarına hayat veren banka, 22 kişilik inovasyon ekibinin başına ise eski Capital Float CTO’su Rohan Angrish’i getirdi.

Bir banka olarak dijital temeller üzerinde yeniden yapılanıp, kağıt evrakları ortadan kaldırmayı istediklerini dile getiren ICICI Bank CTO’su B Madhivanan, ATM hariç mevduat hesabı müşterilerinin yaptığı işlemlerin %82’sinin dijital olarak gerçekleştiğini açıkladı. Madhivanan ayrıca dünyanın dört bir yanındaki bankalar gibi ICICI’nin de “bir teknoloji şirketi gibi düşünmek” istediğini belirtti.

Nakit yönetiminde verimliliği artırıp, kurumsal ticari evraklar ve borçlar için bir pazar yeri geliştirmek isteyen banka, inovasyon ekibinden 18 ay içinde sonuç görmeyi bekliyor. ICICI daha önce de Hindistan’daki girişimleri mentorluk programına davet etmişti.

FinTech şirketleriyle iş birlikleri kurmak istediklerini belirten Madhivanan, bu amaçla bankanın 14,7 milyon büyüklüğünde bir fon oluşturduğunu ifade etti. Şimdiye kadar fonun yüzde 40’ı bu amaç doğrultusunda kullanıldı ve kalan kısım da gelecek altı ay boyunca gerçekleştirilecek iş birliklerine ayrıldı.

Tedarik zinciri ve ödeme entegrasyon servis sağlayıcı olarak çalışan Arteria’da yüzde 20 hissesi bulunan ICICI Grubu, ayrıca elektronik KYC doğrulama ile tüccar onboard servisleri sunan FingPay’e yatırım yaptı. Bankanın FinTech yatırımlarından bir diğeri de dijital onboard çözümleri sunan Singzy olmuştu.