Malta Bankacılar Birliği’nin yeni atanan başkanı Marcel Cassar, Blockchain teknolojisinin bir bankacılık rüyasına benzediğini söyledi. Ayrıca Cassar, The Malta Independent ile yapılan röportajda kripto para birimlerinin varlığını devam ettireceğini de sözlerine ekledi.

Cassar, bankacılık endüstrisinin hızla değişen dijital dünyaya ayak uydurmak zorunda olduğunu ve mevcut ortamın Formula-1 otomobilinin zaman kısıtıyla sınırlandırılmasından farksız olduğunu söylüyor. Hükümetin yeterli şartları sunması ile teknolojik inovasyon olan Blockchain’in yıllarca sürdürülebilmesinin mümkün olduğunu da belirten Cassar, Blockchain’i yıkıcı bir teknoloji olarak değil, ekonomik ve sosyal altyapı için yeni platformların oluşturulabileceği temel bir teknoloji olarak görüyor.

Para birimleri ile ödeme teknolojileri arasındaki ayrımın olması gerektiği ise röportajdaki bir diğer başlıktı. Kripto para birimlerini değişim aracı olarak tanımlayan Cassar, kripto paraya yönelik risklerin ortadan kaldırılmasına yönelik düzenlemelerin yapılarak avantaj sağlanacağını açıkladı.

Malta, Binance, OKEx ve BitBay dahil olmak üzere ülkede yapılan çeşitli büyük kripto borsalarını karşıladığı için Blockchain Adası olarak adlandırılıyor. Binance, Haziran ayı başında CoinTelegraph’da yayınladığı ilanda kripto para yatırma ve çekme hizmeti sunan bir banka hesabını duyurdu. Cassar, bu yeni hesabın bankalar için uyum riski alanı olduğunu kabul ederek, kripto borsalarının Malta’ya girişini şu şekilde yorumladı: “Korunması gereken risk yönetimi ve uyumluluk kabiliyetlerinin ne olduğundan emin olmalıyız. Çünkü korunması gereken farklı bağlantılarda var ve teknolojileri riske duyarlı olarak gören bankacılık ağlarımız ile suç istismarını önlemekteyiz.”

Haberi hazırlayan Seda İNCİ‘ye teşekkür ederiz