Londra şu anda küresel Fintech’in başkenti durumunda. Ancak Birleşik Krallık Avrupa Birliğinden ayrılma kararı alınca, Moskova Londra’nın tahtına göz dikti. Başarılı olabilecek mi?

Dünyanın süper güçleri masaya oturduğunda Rusya’nın odanın dışında kalması pek mümkün değil. Fintech alanındaki gelişmeleri yakından takip eden Rusya Merkez Bankası birkaç gün önce Blockchain Konsorsiyumu kurulacağını duyurmuştu.

Şimdi de Putin’in iş dünyası danışmanı Boris Titov; “Ülkemiz geleceğin ekonomisini şekillendirmek için gerekli tüm kaynaklara sahiptir” şeklinde bir açıklama yaptı. Titov’un liderliğini yaptığı Kalkınma Partisi “Büyüme Ekonomisi” adını verdiği programın belgeleri içinde Blockchain teknolojisini geliştirmeye yönelik planlamaya özel yer verdi.

Titov şöyle dedi; “Bu durum en az internetin oluşturulması kadar önemli. Bu gün Blockchain ve cryptocurrency alanındaki ana teknolojiler ve yatırımcılar için bir cazibe merkezi haline gelmek için coğrafi ve insan kaynağı açısından yeterli ekosistemi sağlayabiliriz. Bunu başarabilirsek sadece Rusya içinde değil tüm dünyada küresel bir lidere dönüşebiliriz.”

Öte yandan 2015 yılının Aralık ayında Rusya parlamentosu Duma, iktidarın karşı çıkmasına rağmen, sanal para birimlerinin kullanılmasını kısıtlayan hatta yasaklayabilecek bir ceza kanun taslağı üzerinde çalışmaya başlamıştı. Bu kanun Duma’nın gelecek dönemdeki oturumlarında yasalaşabilir. Bununla birlikte Duma için bu yıl Eylül ayında bir seçim gerçekleşecek ve parlamentodaki oyuncuların değişmesi gayet olası görülüyor.

Her ne kadar pek çok idareci ve Rusya Merkez Bankası bir vizyon çizerek Moskova’yı küresel Fintech başkenti haline getirmek isteseler ve bazı adımlar atıyor olsalar da aşmaları gereken engeller olduğu aşikar. Rusya’nın fintech liderliği iddiasını gerçekleştirebilmesi için vizyon çizip açıklama yapmaktan çok daha fazlası için çalışması gerekiyor.