Bitcoin’in anonim yapısı nedeniyle yasadışı işlemler için kullanıldığına dair genel görüş bir üniversite araştırması ile son buldu.
Almanya Merkez Bankası, University College London ve University of Wisconsin-Madison ortak çalışması ile uzmanlar bitcoin pazarına yönelik detaylı bir araştırma yaptılar. Bu araştırmanın amacı bu güne kadar yasadışı işlemlerde büyük rol oynadığı düşünülen bitcoin dijital para biriminin rolünü tekrardan gözden geçirmek üzerineydi.
Araştırmanın sonuçları bitcoin dijital para sisteminin belirli bir olgunluğa ulaştığını ve artık suç dünyasına özgü bir aracı olmasına yönelik algının yanlış olduğunu ortaya koydu.
Araştırma bulgusunu şu cümleler ile özetliyor;
“Araştırmamız bitcoin’in yaygın olarak yasadışı işlemler için kullanıldığına dair düşüncenin gereğinden fazla abartıldığını göstermektedir. Bu tarz işlemler olabilir ancak bunun ötesinde bitcoin sistemi olgun ekonomik bir yapıya doğru hızla ilerlemektedir.”
Araştırmacılar bu sonuca ulaşmak için, blockchain üzerinde kaydı bulunan ilk işlemden bu yana, milyonlarca bitcoin işlemindeki veriyi anonim bir veritabanında toplayarak işlemleri gruplamakla işe başladılar. İşlemleri bitcoin transferi, kumar servisleri, bitcoin madencilik işlemleri ve karaborsa olarak dört ana kategoriye ayırdılar.
Veriler analiz edilince bitcoin sisteminin birinci evresinde madencilik ve ikinci evresinde “günah pazarının“ sistemi ele geçirdiğine şahit oldular.
Üçüncü ve şu anda içinde bulunduğumuz evrede ise yasal satışlar ve transferlerin sistemin geneline hakim olduğu ortaya çıktı. Üstelik bu evreye geçiş içinde yasadışı işlemlerin ana merkezi olarak kabul edilen Silk Road’ın kapatılmasına rağmen benzeri yapıların sayısında artış olmaya devam ettiği gerçeği de ortaya çıktı. Raporda yasal olmayan pazarın büyümeye devam etmesine rağmen sağlıklı bir ekonomik sisteme doğru dönüşümün daha hızlı gerçekleştiğine dikkat çekiliyor.