“FinTech Disruptors Report 2017” adıyla yayınlanan raporun sonuçları bilinen bir gerçeği tekrar vurguluyor.

Avrupa, Afrika ve Ortadoğu’da finans kurumları, FinTech şirketleri ve ekosistem katılımcıları üzerinde yapılan bir araştırma, FinTech şirketlerinin stratejileri ile geleneksel finansal kurumlar arasındaki yakınlaşmanın hızla ilerlediğini ortaya koydu.

MagnaCarta tarafından ACI Worldwide adına yapılan ankete göre, geleneksel finans kurumların yüzde 78’i müşterilere yönelik dijital tabanlı hizmetler ve uygulamalar yaratmak için FinTech şirketleri ile aktif olarak ortaklık kurmak istiyor.

Dün yayınladığımız McKinsey tarafından yayınlanan makale ile paralel sonuçlara sahip bu araştırma FinTech ekosisteminin geleceğini şekillendirecek yedi kritik değişimden birisi olan “İşbirliğini İyileştirme” için kantitatif olarak verileri bizlere sunuyor.

fintech-disruptor-report-768x317

Rapor bu tür ortaklıkların şirket içi hızlandırma programlarından satın almalara, müşterek girişimlerden hizmet ve ürün paylaşıma kadar farklı yöntemler veya bunların kombinasyonlarını içeren harmanlanmış yaklaşımla geniş bir yelpazede ortaya çıktığını bizlere gösteriyor.

Her iki tarafın da bir birini tamamlayan ihtiyaç ve avantajları var. FinTech şirketleri geniş bir müşteri tabanına erişmek ve güçlü finansman için bankalara ihtiyaç duyuyor öte yandan geleneksel finansal kurumlar yeni uygulamalar geliştirmek ve yeni gelir akışı oluşturmak için FinTech şirketlerine ihtiyaç duyuyor.

Raporun önemli bulguları şöyle:

2017’deki FinTech yatırımının en önemli alanları: Ankete katılanların yüzde 56’sına göre ödemeler ve gerçek zamanlı ödemeler olarak görüyor. Bunu yüzde 36’sına göre e-ticaret takip ediyor. Yüzde 35 ile tüketici bankacılığı yüzde 28 ile güvenlik ve Fraud yönetimi bu alanları takip ediyor.

En Büyük Fırsatlar: Bankalar ve FinTech şirketlerinin işbirliği için en büyük fırsatlar yüzde 46 ile API’ler, yüzde 43 ile mobil uygulamalar ve yüzde 38 ile Veri Analizi.

Küresel FinTech merkezleri: Önümüzdeki beş yıl içinde FinTech yenilikçiliğinin küresel merkezi olarak katılımcıların yüzde 79’u Kuzey Amerika’nın, yüzde 67’si İngiltere’nin, yüzde 43’ü Avrupa’nın ve yüzde 43’ü Çin’in lider olacağını düşünüyor.

Brexit Etkisi: Ankete katılanların yüzde 50’den fazlası Birleşik Krallık’ın Brexit için oy kullanmasının Avrupa’nın FinTech gelişimi ve finansmanı üzerinde çok az veya hiç etkisi olmayacağına inanıyor.

Büyüme için en büyük fırsat Afrika: Nijerya gibi bazı ülkelerde yüzde 90’a varan bankasız (unbanked) nüfus oranı sebebiyle Afrika’nın FinTech uygulamaları için en büyük potansiyel bölge olduğu düşünülüyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.