Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in Temmuz ayında müjdesini verdiği kitlesel fonlama yasa tasarısı TBMM onay aşamasına geldi. Yasa kabul edilirse süreci SPK devralacak.
Kickstarter ve Indiegogo gibi kitlesel fonlama (crowdsource) siteleri son yıllara damgasını vurdu. Pek çok girişim veya kurulu düzene sahip şirketin yeni projelerini hayata geçirmek için kullandığı kitlesel fonlama sistemleri sayesinde çok düşük meblağlar ile bireysel katılımcılar bu projelere fon sağlayabiliyor.
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Temmuz ayında verdiği bir röportajda kitlesel fonlama üzerinde çalışmaların devam ettiğini belirtmişti. Dün itibariyle Sermaye Piyasası Kanununda yapılacak 8 maddelik çalışma tamamlandı ve tasarı Türkiye Büyük Millet Meclisine sevk edildi.
Meclisin yeni yasa tasarısını onaylaması ile birlikte süreç Sermaye Piyasası Kurulu tarafından devralınarak süreç işlemeye başlayacak.
Kitlesel fonlama için halktan para toplayacak şirketler öncelikle SPK’dan izin alacaklar. İzin alarak kurulan platformlar Sermaye Piyasası Kanunu’nun izahname ya da ihraç belgesi hazırlama yükümlülüğüne ilişkin hükümlerine tabi olmayacak. Ancak bu tarz platformların SPK’ya bir teminat yatırması gerekecek.
Sistem çalışmaya başladıktan sonra platform üzerinde duyurulan projeler için yatırımcılar borç verme, bağış yapma veya hisse satın alma seçenekleri ile yatırım yapabilecekler. Yani Kickstarter ve Indiegogo’dan daha farklı ortaklık ve yatırım modelleri ile çalışan platformlar kurmak mümkün olacak.
Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte Türkiye İngiltere ve Amerika Birleşik Devletlerinden sonra yasal mevzuatına kitlesel fonlamayı alan dünyadaki üçüncü ülke olacak.
Türkiye’de kurulacak kitlesel fonlama platformlarının yasal mevzuatın da izin vermesi ile uluslararası arenaya açılması ve yabancı platformların da Türkiye’ye davet edilmesi bu noktada önemli adımlar olarak süreç sonrasında ele alınması gereken noktalar.
Bu süreç içinde FinTech araçları arasında önemli bir yere sahip kitlesel fonlamanın çok değişik yeni finansal girişimlerin önünü açtığını da gözden kaçırmamak ve sadece proje fonlama amacına hizmet etmenin çok ötesinde yenilikçi fikirlere imkan sağlandığını da değerlendirmek gerekiyor.