Nakitsiz yaşama geçiş için çeşitli ülkeler hem günlük kullanım hem de yasal düzenlemelerle ileriye yönelik adımlar atıyor. Bunlardan biri olan Avustralya’da yapılan bir araştırma, geçiş için 2022 yılı başlarını işaret ediyor.
Juniper Research’ün araştırmaları, dijital cüzdanlar, akıllı telefonlar ya da diğer ödeme yapılabilen cihazlarla 2017 sonunda yüzde 32’lik artışla 1,32 trilyon dolarlık bir küresel harcama tutarı öngörüyor. Bu değeri tutturmak mümkün, elbette Hindistan ve Avustralya gibi nakitsiz topluma geçişi hızlandırmak isteyen ülkelerin sayısının artmasıyla…
Ülke bazında incelediğimizde ise Westpac’in Avustralya’daki araştırmaları sonucu ortaya çıkan Cash Free raporu karşımıza çıkıyor. Araştırmaya katılanlar, 2022 yılı ortalarında alışverişlerde nakit kullanma döneminin sona ermesini bekliyor. İddialı bir hedef gibi görünebilir, ancak raporun satır aralarına bakıldığında akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 53’ünün ödemelerde zaten dijital seçenekleri tercih ettiği görülüyor. Bununla birlikte, yüzde 79’luk bir kesim ise yakında kullanacağı yanıtını vermiş. Yüzde 90’lık dilime baktığımızda ise tarih Ekim 2027 olarak revize oluyor.
Raporu yorumlayan Westpack yöneticilerinden Elliot Smith, son 12 ayda müşterilerinin mobil cihazlar ile yaptığı alışveriş miktarının yüzde 200 arttığına dikkat çekiyor.
Smith, bu gelecek öngörüsünde yalnız değil. Ülkedeki hediye kartı pazarı büyüklüğünün 4,5 milyar dolar olduğunu kaydeden Prezzee Kurucu Ortağı Claire Morris, bu kartların büyük ölçüde dijitalleştiğini belirtirken, hızlı gelişimde bu kartların telefonun içine yerleştirilmesiyle her an yanımızda olmasının etkisi olduğunu vurguluyor. Morris, telefonun kaybedilmesi durumunda da kartların sistemde güvenilir bir şekilde saklanmasının tüketici tercihini etkileyen bir başka faktör olduğunu belirtiyor.