Brexit sonrası en çok merak edilen konulardan biri FinTech girişimlerinin AB üyesi bir ülkeye taşınıp taşınmayacağıydı. Şimdilik ciddi bir hareket gözlenmezken, yeni yatırımlar söz konusu olduğunda yaşanan düşüş çarpıcı.

Zafer, yalnızca sonucunu elinizde tuttuğunuz sürece zaferdir. Herhangi bir ülkeye ait böyle bir atasözü var mı bilemiyoruz ama konu İngiltere ve FinTech olduğunda uygun düşebilir. Brexit referandumu öncesi 2015’te FinTech girişimleri yatırım sermayesi şirketlerinden tam 1.2 milyar dolar yatırım almıştı. 2016 ise dramatik bir düşüşe sahne oldu: Yüzde 33’lük düşüşle 783 milyon dolar.

Finextra’nın Innovate Finance’ın verilerine dayanarak hazırladığı habere göre, 2016’da küresel ölçekte 1436 yeni anlaşma imzalanmış ve bu anlaşmaların toplam büyüklüğü ise 17.4 milyar doları bulmuştu. Ülke bazında baktığımızda ise Çin’in 7.7 milyar ile ilk sırada yer aldığı, ABD’nin ise 6.2 milyar dolar ile ikinciliğe gerilediğini eklemekte fayda var. Çin’in liderliği almasının en önemli sebebi ise her biri 1 milyar doların üzerined olan 3 mega anlaşma.

Tekrar Avrupa’ya döndüğümüzde İngiltere’de yüzde 33’lük bir düşüş yaşanmakla birlikte karamsar bir tablo çizmeye de gerek yok. Innovate Finance CEO’su Lawrence Wintermeyer, 2016’nın ilk üç çeyreğinde ciddi bir gerileme yaşanmış olmakla birlikte ülkenin halen FinTech konusunda gücünü koruduğuna dikkat çekiyor. Brexit referandumu sonrası ilk şokun zaman içinde atlatıldığını ifade eden Wintermeyer, referandum sonrasındaki 6 ay içinde gerçekleşen en iyi 20 anlaşmanın dokuzunun İngiltere’de gerçekleştiğini, bu sayede ülkenin küresel ligde ilk 3’teki konumunu koruduğunu sözlerine ekliyor.

Wintermeyer, ayrıca ülke yönetiminin durumun farkında olduğunu ve gerek demeçlerinde gerekse düzenlenen organizasyonlara verdiği destekle FinTech’teki gücünü korumayı amaçladığını belirtiyor. Nisan ayında düzenlenecek olan ve Londra Finans Teknolojileri Merkezi’ne daha fazla yatırım çekmeyi hedefleyen etkinliğin hükümetin ev sahipliği yapacağını söyleyen Wintermeyer’a ek olarak 7 – 14 Temmuz tarihleri arasında Londra FinTech Haftası’nın da (London Fintech Week) düzenleneceğini kayıtlara düşmekte fayda var.