Blockhain hakkında özellikle son bir yılda pek çok haber, makale ve rapor hazırlandı. Ancak Deloitte tarafından yapılan bir araştırmaya göre yöneticilerin yaklaşık yüzde 40’ının Blockchain hakkında en ufak bir fikri yok.

İsmi ilk başta Bitcoin ile birlikte anılan, ancak bundan çok daha fazlası olduğu zaman içinde ortaya çıkan Blockchain, önemli bir kesim tarafından bilinmeyenler klasöründe yer alıyor. Yalnızca finans değil, sağlıktan enerjiye, kamuya kadar pek çok sektörü etkileyeceği raporlarda ortaya konan Blockchain, buna rağmen yöneticilerin gündemine henüz girebilmiş değil.

Deloitte tarafından hazırlanan iki farklı rapor bu konuda hem iyimser hem de kötümser yorumları içeriyor. Şirketin 2016’da hazırladığı “Building up Blockchain” isimli raporuna göre ABD merkezli, yıllık cirosu 500 milyon dolar ve üzeri şirketlerde çalışan 308 üst düzey yöneticinin yüzde 39’unun Blockchain hakkında en ufak bir fikri bulunmuyor. Bu araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 42’si Blockchain’in kendi sektörlerinde ciddi bir değişim yaratmasını beklerken, yüzde 21’lik bir kesim halihazırda Blockchain için yatırımlara başladıklarını belirtiyor. 2017’de yatırım yapacağını açıklayanların oranı ise yüzde 25. Yatırım yapanların yüzde 28’i 5 milyon dolar ve üzerinde bir yatırım gerçekleştirirken, aynı miktarda yatırımı planlayanların oranı ise yüzde 25. Buradan, 2017’de yatırım yapanların minimum 5 milyon dolarlık bir bütçe ayırdıklarını söylemek mümkün.

Bilgi sahibi yöneticilerin yüzde 37’si Blockchain’in en önemli avantajını ‘daha iyi güvenlik’ olarak tanımlarken yüzde 36’sı süreçlerde hızlanma ve daha düşük maliyetler, yüzde 24’ü ise yeni iş modelleri geliştirebilme olduğunu ifade ediyor.

Dünyada durum nasıl?

FinTech alanında küresel merkezlerinden biri olan Londra ve İngiltere’deki duruma bakmak içinse yine Deloitte tarafından hazırlanan ve kısa bir süre önce duyurulan “Blockchain Enigma. Paradox. Opportunity” başlıklı rapora bakmak gerekiyor. Dünya genelinde 200 finans yöneticisi ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, katılanların yüzde 70’i Blockchain uzmanı bulma konusunda sıkıntı yaşadıklarını, bu alanda yetkin insan kaynağı bulamadıklarını ifade ediyor. Farklı sektörlerdeki uygulamalara dair örnekleri de içeren rapora göre şirketlerin yüzde 38’i BlockChain’e yatırım yapma konusunda bekle ve gör politikası izlediklerini belirtiyor.