Bankacılık sektöründeki dijitalleşme bazı mevkileri neredeyse tamamen ortadan kaldırıyor. Bunlardan biri de trader’lar.

“2000 yılında, Goldman Sachs’ın New York’taki ABD hisse senedi alım satım masasında, büyük müşterilerden gelen talimatları uygulayıp hisse senedi alım satımı yapan 600 trader bulunuyordu. Bugün bu sayı sadece iki!”

Goldman Sachs’ın CFO’su Marty Chavez, sektörde yaşanan çarpıcı değişimi üstteki cümlelerle ifade ediyor. MIT Technology Review dergisinde Nanette Byrnes imzasıyla yayınlanan bir makale, bankacılık sektöründeki dijitalleşmenin etkilerini yorumlarken yazıya böyle bir girişi uygun görmüş. Chavez’in ifadesindeki durumun sektörün hemen hemen tamamına yansıdığı düşünüldüğünde çok da haksız sayılmaz.

Chavez, yukarıda belirttiğimiz cümleleri Harvard Üniversitesi’ndeki Uygulamalı Bilgisayar Bilimleri Enstitüsü’nde düzenlenen bir sempozyumda sarf etmiş. Yazısında, Birleşik Krallık merkezli Coalition firmasının verilerine de yer veren Byrnes’in belirttiğine göre bugün finansal ticaretin yaklaşık yüzde 45’i elektronik ortamda gerçekleşiyor. Makineler yalnızca işlerin takibini üstlenmiyor, aynı zamanda yüksek maaşlı çalışanların yerine de geçerek istihdamı etkiliyor. Coalition tarafından global ölçekte hizmet sunan 12 büyük yatırım bankasında yapılan bu araştırmaya göre Wall Street çalışanlarına ödenen maaşların yüzde 75’i, bu yüksek maaşlı çalışanlara ödeniyor.

Özellikle yapay zekanın bir alt bölümü olan machine learning – makine öğrenmesi için uygulanan karmaşık algoritmaların, analiz ve doğru tahmin yapmada insan rakiplerine göre daha başarılı olduğu ifade edilen makalede tekrar Chavez’in konuşmasına geçiş yapan Byrnes, Chavez’in Goldman Sachs personelinin yaklaşık üçte birinin bilgisayar mühendisi olduğuna vurgu yapıyor.

Bu ilginç makaleye ulaşmak için bu linki kullanabilirsiniz.