Yeni yıl yeni girişimleri de beraberinde getiriyor. 2017’nin Avrupa’da dikkatleri üzerine çeken 10 FinTech şirketi ise şöyle sıralanıyor.

FinTech kuşkusuz en fazla yeni girişimin olduğu sektörlerden biri. Dünyanın pek çok ülkesinde bu alanda çözüm sunan yeni şirketlerle karşılaşmak mümkün. Kimi doğrudan bireysel kullanıcılara odaklanırken, kimileri ise daha kurumsal bir kimlikle sektörde pay almaya çalışıyor.

Financial News tarafından hazırlanan bir liste ise, Avrupa özelinde öne çıkan ve toptan satışa odaklanan şirketleri karşımıza çıkarıyor. Financial News tarafından yatırım sermayesi şirketlerinin yöneticileri, FinTech fikir liderleri, bankacılar, avukatlar ve konuyla ilgili farklı meslek gruplarından yapılan görüşmeler sonucu oluşturulan liste, İngiltere’nin Brexit etkisine rağmen ön planda olduğunu bizlere gösteriyor.

2017’de öne çıkması beklenen 65 farklı FinTech şirketi arasından yapılan elemeyle belirlenen ilk 10 şirket ve sundukları başlıca hizmetler ise şöyle sıralanıyor:

  1. OpenGamma: Araştırmaya katılanların neredeyse tamamının ilk 10’da olmasını düşündüğü şirket hedge fonları ile bankaların bilanço ve marjlarına ilişkin bilgi sağlayan bulut tabanlı bir veri hizmeti sunuyor.
  2. Algomi: Katılımcılar tarafından sektördeki bir problemi çözdüğü ifade edilen Algomi, bankaların tahvil piyasasında uygun alıcı ve satıcıları buluşturma konusundaki eksikliğini giderek bir platform sunuyor. Oluşturulan ağ, varlık yöneticileri ile satıcıları bir araya getiren yapısıyla dikkat çekiyor.
  3. Fenergo: Dublin merkezli şirket, bankaların müşteri yaşam döngüsünü yönetmesine yardımcı olan yazılımıyla ilk 10’a girmeye hak kazanmış. HSBC ve BBVA gibi küresel ölçekte hizmet sunan bankaların müşterisi olduğu Fenergo, 2015’te 75 milyon dolarlık bir fon sağlamayı başarmıştı.
  4. CloudMargin: Listede ilk 10’da olmasını isteyenler, şirketin 1 trilyon dolarlık bir pazarda rol üstlendiğini belirtiyor. Şirket, bulut tabanlı teminat yönetimi aracıyla sektördeki kritik bir problemin çözümünü sağlıyor.
  5. Privitar: Geçtiğimiz yıl İngiltere Merkez Bankası’nın FinTech şirketlerini hızlandırma programına katılan Privitar çok temel bir sorunu ele alıyor: Veri güvenliği. Şirketin sunduğu çözüm, sektördeki büyük kurumların veri gizliliği nedeniyle ciddi cezalar almasının önüne geçiyor.
  6. Credit Benchmark: Londra merkezli şirket, dünya genelindeki bankaların kredi notlarını toplayarak analiz ediyor. Bu analiz sonucu oluşan puanlama, bankaların riskli hareketler yapmasını engelliyor. Şirketin bugüne kadar topladığı fon miktarı ise 30 milyon doları buluyor.
  7. Behavox: Geleceği parlak olarak nitelendirilen şirketlerden biri olan Behavox, bankalara çalışanların davranışlarını izleyen bir gözetim yazılımı sunuyor. Şirketin başarı örnekleri arasında bir bankadaki incelenmemiş uyarı sayısını 64 binden 34’e düşürmek de var.
  8. SETL: Avrupa’nın en güvenilir Blockchain girişimlerinden biri olarak tanımlanan SETL, Haziran 2016’da duyurduğu ilk ürünü ile Blockchain’in kurumsal alandaki kullanımını güvence altına alıyor.
  9. Duco: Gelirlerini her yıl yüzde 200 artırdığını açıklayan Londra merkezli şirket, büyük bankalardaki portföy yönetimi ve nakit mutabakatları gibi arka ofis süreçlerini otomotize hale getirip geliştiren platformlar sunuyor.
  10. AxeTrading: 2009’da kurulan ve FinTech sektörünün eskilerinden kabul edebileceğimiz AxeTrading, Mifid II (Markets in Financial Instruments) gibi yasal düzenlemelerin sabit getirili pazarlar üzerindeki etkisini inceliyor.