Bank for International Settlements tarafından yayınlanan bir çalışmaya göre dağıtık veri teknolojisi ödeme işlemlerinin kaydı ve hesaplaşmalar için kullanılmaya uygun yapıya sahip.

Dağıtık kayıt teknolojisi (Distributed Ledger Technology – DLT)verilerin merkezi olmayan yapı kümelerine dağıtılarak saklanmasını temel alan bir teknoloji. Bu tanım ilk alarak akla Blockchain çözümlerini getirse de aslında Blockchain, DLT uygulamalarının bir alt uygulaması olarak görülebilir zira DLT uygulamalarının tamamı blok zinciri kayıt sistemi veya tüm uç noktaların bir biri ile senkronize olmasını gerektirmiyor.

DLT yaklaşımını geleneksel veri saklama sistemlerinden farklı kılan, verinin birden çok noktada ve birden fazla kontrol mekanizması ile saklanarak güvence altına alınması.

DLT merkezi yapılarda meydana gelebilecek bozulma, kayıp ve güvenlik sorunlarına alternatif bir çözüm sunuyor.

En önemli küresel FinTech liderlerinden birisi olarak kabul edilen Chris Skinner yayınladığı bir blog yazısı ile DLT teknolojisinin Bank of International Settlements (BIS) tarafından yayınlanan bir çalışma ile ödeme teknolojileri açısından uygun olarak değerlendirildiğine dikkat çekiyor.

DLT’nin kompleks yapıları basitleştirmesi, noktadan noktaya işlem hızlarını ve güvenlik seviyesini yükseltmesi, şeffaflığı arttırması gibi avantajlarının yanı sıra mevcut sistemler ile olan uyumsuzluk, zaman zaman veride oluşan tutarsızlık durumları ve mevcut yasal düzenlemelerin bu konudaki kararsız yaklaşımları nedeniyle bütünsel olarak kusursuz olmadığına dikkat çeken Skinner, BIS tarafından yayınlanan raporun finans sektöründeki oyuncular için analitik bir altyapı çerçevesi tanımladığını belirtiyor.

Skinner’ın makalesinin tamamına buradan ve BIS tarafından yayınlanan Distributed ledger technology in payment, clearing and settlement: an analytical framework isimli çalışmaya da buradan ulaşabilirsiniz.