Birçok Asya ülkesi, yenilikçi çözümlerle ödeme yöntemlerini değiştiren ve ekonomileri geliştiren FinTech devriminin getirdiği etkileri deneyimliyor.
Geçen yıl Kasım ayında Hindistan’ın demonetizasyon haberi Hindistan Başbakanı Narendra Modi’nin en büyük iki banknot olan 500 ve 1000 Rupi’yi yasaklamasını içeriyordu. Bu haber kağıt parası değersizleştiği için işlem ve ödeme yapamayan tüm ülkeyi etkilendi.
Hindistan’da yaşanan gelişmelerden dolayı, ülkede Bitcoin kullananların sayısının arttığı gözlemlenirken, Hindistan Finans Bakanı Arun Jaitley bankalara dijital bankacılık çağrısı yapmaya başladı. Bu yapılmazsa, bankalar FinTech çağında demode kalma riski ile karşı karşıya kalabilirler.
En hızlı büyüyen ekonomilerden biri olmasına rağmen, Hindistan değişikliğe yaşayan tek pazar değil. Aynı şekilde Çin ve Japonya’da da benzer durum yaşanıyor. .
2016 yılında, girişim sermayesi fonlamasının miktarı yüzde 10 artarak 23,2 milyar dolara çıktı ve buna büyük ölçüde Çin ve Japonya’daki yatırımlar sebep oldu. Çin’in FinTech yatırımının 55 anlaşma ile üç kat arttığı ve 10 milyar dolara çıktığı açıklandı.
Çin’deki tek seferdeki en büyük yatırım Ant Financial bünyesindeki Alipay’e geldi ve geçen yıl 4,5 milyar dolar yatırım aldı. Öte yandan FinTech etkisi bitmiş değil bu sebeple Çin’de geçen yılın da ötesine geçebilmek için bazı görüşmelerin yapıldığına dair haberler de bulunuyor.
Japonya Merkez Bankası Şubat ayında, Japonya’nın en büyük üç bankasının yatırım yaptığı Japonya’daki en büyük Bitcoin ağı bitFlyer ile teknolojinin işleyişi ile ilgili daha fazla bilgi edinmek için Blockchain testlerine başladı.
Henüz Asya FinTech pazarının büyümesinin yavaşladığına dair herhangi bir emare görülmüyor.
Singapur Parasal Otoritesi (MAS) ile Abu Dabi Global Market (ADGM) arasındaki anlaşma ve MAS ile Japonya Finansal Hizmetler Kurumu (Financial Services Agency – FSA) arasındaki bir anlaşma, her ülkenin FinTech’i diğer ülkelerle beraber geliştirmek isteyen taahhüdünü ortaya koyuyor
2016, Asya’daki FinTech için önemli bir yıl olduğunu zaten kanıtlamıştı. 2017’de ise Asya ekonomilerinde FinTech önünü açarak yükseliş eğilimini sürdürecek.