Hollywood filmlerindeki dünyayı ele geçiren yapay zeka örneklerine aldanmayın, bu teknoloji işleri hızlandırmaya ve kolaylaştırmaya geliyor.
Evrak işleriyle uğraşmak zordur. Hele ki belgeler dijital bir ortamda değilse eski bir belgeye ulaşmak için arşivi karıştırmak, o arşiv düzgün bir şekilde oluşturulmadıysa yapılacak işin, yazılacak evrağın hazırlanmasından daha fazla vakit alır. Dijital bir sistem olsa bile iyi kurgulanmamış bir arama ve indeks sistemi içinde gereksiz vakit kayıpları sıklıkla yaşanır.
Bu tip durumlardan en fazla etkilenen meslek grupları arasında elbette avukatlar da var. Geçmişteki bir içtihada ulaşmak, bunu üzerinde çalıştıkları güncel davaya uyarlamak ciddi vakit alan bir iştir. Ama bu zorluk yakında büyük ölçüde giderilebilir.
Silicon Valley Business Journal sitesinde yayınlanan bir habere göre Palo Alto merkezli bir girişim, hukukçuların bu talebini yapay zeka ile karşılamak için kolları sıvamış durumda. İsmi bir diziyi anımsatan Casetext isimli firma, doğal dil işleme yeteneği gelişmiş bir yapay zeka çözümü geliştirdi. CARA adı verilen dijital asistan, geçmiş hukuki kararları başarılı bir şekilde tararken, avukatların asıl ihtiyaç duyduğu örnekleri dev arşivinden çıkartıp karşılarına sunabiliyor.
Casetext’in kurucularından David Eiseman, veritabanlarında 10 milyondan fazla vaka bulunduğunu belirtiyor. CARA’nın bu devasa arşivi saniyeler içinde tarayıp doğru bilgiyi sunabildiğine dikkat çeken Eiseman, CARA’nın ilgili dosyalara ulaşabilmesi için kısa bir açıklama vermenin yeterli olduğunu belirtiyor. Casetext’in gündeme gelmesinin bir başka nedeni ise aldığı yatırım. Bu hafta başında yeni bir yatırım turuna çıkan şirket 12 milyon dolarlık fon toplamayı başardı.
Yapay zeka ile ilgili öngörüler hukukçularla sınırlı değil elbette. Örneğin Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan bazı araştırmalara göre yapay zeka 2020’li yılların ortalarından itibaren şirketlerin yönetim değil ama denetim kurullarında da “üye” statüsüyle görev alacak. O zamana kadar bir yapay zekayı mahkemelerde yargıç olarak görüp görmeyeceğimiz şimdilik şüpheli. Ancak beklentiler “bir trafik kazasında kimin suçlu olduğunun belirlenmesi” gibi delillerin yeterli olduğu konularda da yapay zekadan faydalanılacağı yönünde.