Bitcoin geliştiricileri yine karşı karşıya. Konu ise bir kez daha gündeme gelen mecburi çatallaşma ile iki ayrı para birimine dönüşüp dönüşmemek.

Kripto para birimlerinin en popüleri olan Bitcoin için şu sıralar hararetli bir tartışma yapılıyor. Ama bu göz korkutmamalı, tartışılan konu Bitcoin’in var olup olmayacağı değil, gelişimindeki sınırlayıcı blok büyüklüğünün değişip değişmemesi yönünde.

Geliştiricilerinin iki ayrı cepheye ayrılmasına neden olan bu konuda kimileri mevcut durumun korunmasını savunurken, diğer kesim bir limit olmaması gerektiğini savunuyor.

Coindesk’te kısa süre önce yayınlanan bir yazı, bu konunun yeniden gündeme geldiğini gösteriyor. İki tarafın savunucuları konunun bir kez daha gündeme gelmesi sebebiyle kendilerine göre neden olmalı ya da neden olmamalı sorularının yanıtını veriyor.

Tartışmaların bu kadar yoğun olmasının sebepleri arasında bu işlemin Mecburi Çatallaşma (Hard Fork) adı verilen bir işleme gerek duyması ve bu durum Bitcoin’den yeni bir alt para birimi daha çıkma olasılığı. Bu değişim için kimi platformlar Bitcoin’in itibarına zarar verir derken, kimileri ise değişim olmadığı takdirde rakip kripto para birimlerine karşı zayıf durumda kalınacağını savunuyor. İtibarı zedeler diyenlerin öne çıkardığı argüman, ters tepmesi durumunda 2014’teki günlere dönülebileceği. O tarihte çıkan haberler sonrası değeri iyice düşen kripto para biriminin yeniden güçlü hale gelmesinin ciddi zaman aldığına dikkat çekiliyor. Bir diğer endişe ise sistemdeki açıklar nedeniyle geçen yıl yaşadığı büyük saldırı sonrası Ethereum sisteminde gerçekleşen mecburi çatallaşma sonrası Ethereum’un ikiye bölünmesi ve ciddi şekilde değer kaybetmesi, gerçi tam karşı tarafta Ethereum’un şu anda değer kazanmaya devam etmesi de bir anti tez olarak sunuluyor.

İki ayrı para birimi olması durumunda biri herkes tarafından bilinen ve şu an geçerli olan Bitcoin Core (BTC) olurken, ikinci para birimi ise Bitcoin Unlimited (BTU) olarak anılacak. Ayrım ve oluşan değerler farklılık gösterse de “sokaktaki adamın” bu ayrımı yapmayacağı ve BTC ve BTU’yu aynı şeymiş gibi algılayacağı yorumları öne çıkıyor.

Maalesef tüketicinin çıkarlarını korumak için çalışan düzenleyici kurumların kurallarına tabi olmayan bu tarz sistemlerin bu tarz tartışmalar yaşamadı çok doğal. Bitcoin bu tartışmalar nedeni ile son iki ay içinde 1300 ila 850 dolar arasında aşırı riskli bir hareket seyri içinde geziniyor. Bu durum sokakta konuya hakim olmayan ve çeşitli haberlere aldanan yatırımcılar için kayıp anlamına geliyor. Bitcoin’i bir yatırım aracı olarak görmenin riskini bir kenara koyacak olursak FinTech dünyasının yaşanan gelişmeleri yakından izleyip altında yatan teknolojiyi iyi analiz etmesi ve bu açıkları giderek tüketicinin lehine atılabilecek fikirlere odaklanması daha da çok önem kazanıyor.