Chatbot kullanan kurumların sayısı daha hızlı artacağa benziyor. Teknolojik kolaylık bir yana artık görüşmelerin satışa dönüştüğü de kanıtlanmış durumda.

Aradığınız evi nihayet buldunuz. Sırada, eksik olan kısım için konut kredisi bulmak var. Bankanın çağrı merkezini arayıp konut kredisi almak bir yöntem, bir diğer yöntem ise bankanın internet sitesinden ulaşabileceğiniz yardım penceresinden aklınızdaki soruları sormak.

İkinci yöntemi uyguluyorsanız ve hizmet almak istediğiniz kurum OCBC Bank (Oversea-Chinese Banking Corporation) ise sorularınızı bir insan yerine bir chatbot’a yönlendirebilirsiniz. Finextra.com’un haberine göre bankanın Emma ismini verdiği chatbot, tanıtıldığı Ocak ayından bu yana 20 bin görüşme gerçekleştirmiş. 7/24 çalışan, aynı anda çok sayıda müşteriyle ilgilenebilen ve yorulmak nedir bilmeyen Emma, aynı zamanda size daha iyi hizmet verebilmek adına düzgün bir İngilizce ile size sorular yönlendirebiliyor ve bu sırada arka planda hesaplamaları yaparak görüşmeyi hızlandırabiliyor. Eğer müşteriler gerçek bir müşteri temsilcisi ile görüşmek isterse bu durumda iletişim bilgilerini alıp yaptığı yazışmalarla birlikte ilgili müşteri temsilcisine yönlendirebiliyor.

Singapur merkezli OCBC Bank’ın yetkilileri Emma’nın performansından son derece mümkün. Açıkladıkları rakamlara göre yaptığı 20 binin üzerindeki görüşmenin yüzde 10’u müşterilerin kredi başvurusu yapmasıyla sonuçlanmış. Bununla birlikte bankanın müşterilerden aldığı geribildirim ise her 10 müşteriden 9’unun Emma ile yaptığı görüşmeden memnun olduğu yönünde. Banka, Singapur dışında Malezya, Çin ve Endonezya’da da faaliyet gösteriyor.

Bu tip örnekler chatbot’ların ya da sanal asistanların doğru bir yapay zeka algoritması ve doğal dil işleme altyapısı ile finans sektörünü nasıl dönüştüreceğini gösteriyor. Türkiye’de de özellikle Facebook Messenger üzerinden chatbot’lar ile sipariş verilmeye başlanmış durumda. Görülen o ki, bu dijital dönüşüm beklendiğinden daha hızlı bir şekilde sektörde yaygınlaşmış olacak.