İnternetin icadından bu yana en büyük gelişim. Blockchain için yapılan bu tanım mucizevi bir çözümmüş gibi algılanmasına neden oluyor. Fakat onun da her teknolojide olduğu gibi bazı sınırları var.

Blockchain özellikle sahtecilik ve dolandırıcılık gibi işlere karşı neredeyse mükemmel bir çözüm. Dünyanın dört bir yanından pek çok uzman bunda hem fikir. Fakat onun da aşması gereken bazı bariyerler var ve bu bariyerler, Blockchain için neden bekle ve gör politikası uygulandığını açıklıyor.

Teknoloji dünyasının tanınmış isimlerinden biri olan Bill McCabe, “The Pitfalls and Limitations of Blockchain” başlıklı yazısında Blockchain için neden bir mucize tanımı yapılmaması gerektiğini açıklıyor. Bu teknolojinin karşısındaki dijital engellere değinen McCabe’in yazısında pek çok merak edilen sorunun yanıtı da bulunuyor.

McCabe, Blockchain’in işlemlerin takip edilebildiği güvenilir yapısıyla önemli bir gelişme olduğuna değiniyor. Bunlar arasında çevreye olan olumsuz etkisinden günümüzün hızlı finans yaşamına ayak uyduramaması gibi sebeplere yer vermiş.

Blockchain yeterince çevre dostu değil!

Eğer global bir şirketseniz, muhtemelen her yıl düzenli olarak yayınladığınız bir “sürdürülebilirlik raporu”nuz da vardır. Bu raporda bir önceki yıla göre düşürdüğünüz enerji tüketimine dikkat çekerek şu kadar ağacın yaptığı katkıyı sağladık, şu kadar binanın enerji tüketimine eş tasarruf sağladık yorumları yaparsınız. Ancak süreçlerinize Blockchain’i eklediğinizde bahsedebileceğiniz tasarruf miktarı istediğiniz seviyede olmayabilir. Bill McCabe, Blockchain kullanılan bir sistemde, tek bir işlem için ortalama bir hanenin günlük enerji tüketiminin 1,5 katı enerji harcandığına dikkat çekiyor. Yani Blockchain’i ne kadar çok kullanırsanız enerji tüketiminiz de ciddi şekilde artıyor. Bu da çevreyi koruma hedeflerinizi negatif yönde etkileyecek bir durum.

Blockchain modern çağın hızına yetişemiyor

İşte bu son derece kritik bir konu. McCabe, Blockchain’de doğrulama sürelerinin uzunluğunun finans sektörünün saniyeler içinde gerçekleşen işlem hızına yetişemediğine dikkat çekiyor. 2016’da tek bir işlem kaydını doğrulamanın ortalama 43 dakika sürdüğünün altını çizen McCabe, Blokchain altyapısı büyüdükçe sürenin uzadığını belirtiyor. Daha uzun süre aynı zamanda daha fazla enerji tüketimini de beraberinde getirerek ikincil bir yan etki de oluşturuyor.

Güven vermesi iyi, fakat…

Blockchain’in sahteciliği önleme konusunda son derece başarılı bir çözüm olduğunu ifade eden McCabe, buna karşın işlemlerin doğrulanması için sisteminizin harcadığı eforun beraberinde bir yavaşlama getirdiğini de kaydediyor.

Tüm bu konuların Blockchain’e geçişi yavaşlattığına değinen McCabe’in yazısının orijinaline bu linkten ulaşabilirsiniz.

* Yazı görseli: Pixabay