FinTech dünyasının tanınmış isimlerinden Chris Gledhill, yayınladığı bir makalede bankaların azalan şube sayısına dikkat çekerek bunun doğru bir politika olmayabileceği yorumunu yapıyor.

Bankalar neredeyse ilk kuruldukları günden bu yana şubeleriyle birlikte var oldular. Ancak son yıllarda artan dijital bankacılık örnekleri ve kimi bankaların maliyet vb. sebeplerle şube sayısını azaltmaya yönelmesi fazlasıyla dikkat çekici hale geldi.

FinTech dünyasının tanınmış isimlerinden biri olan Chris Gledhill, LinkedIn’de yayınladığı bir makalede bu durumu “Banka Şubesi Paradoksu” olarak tanımlıyor. İngiltere’deki çeşitli bankaların şube politikalarından örnekler veren Gledhill, bu örneklerden birinde Lloyds Bank’ın kapattığı şubelerden birinin yakınına büyükçe bir minibüs göndererek bankacılık hizmetlerini sunmaya çalıştığından söz ediyor.

Bu durumun maliyet açısından doğru olsa bile müşterilerin bakışı açısından istenilen sonucu vermeyebileceğine dikkat çeken Gledhill, banka şubelerinin pek çok yerde kiliselerin ardından en büyük yapılar olduğunu kaydediyor. Bunda, büyük taş duvarların arkasında yer alan bir şubenin yalnızca bankacılık hizmetleri değil, aynı zamanda “burası güvenilir bir yerdir” imajı verdiğini söyleyen Gledhill, şubenin yerini alan bir minibüsün kesinlikle aynı etkiyi bırakmadığının altını çiziyor. Şube kapatmanın aynı zamanda o kurum için olumsuz bir algı oluşturduğunu söylüyor. Gledhill, bir minibüs ya da panelvanda verilen bankacılık hizmetleri ile bir banka şubesinde verilen bankacılık hizmetleri arasında fark olmasa da, insanların sosyalleşme ihtiyacını karşılamadığını belirtiyor.

Son 5 yılda İngiltere’de banka şubelerinin istikrarlı bir şekilde azaldığını da kaydeden Gledhill, yazısında aşağıda görebileceğiniz “banka şubeleri azalma haritasını” da paylaşmış.

Bankaların şubeler yoluyla müşterilerine ulaşmaya devam etmesi gerektiğini yazan Gledhill, kapanan bir şubenin ardından müşterilerin içeride hiç kimse olmamasına rağmen banka kapısında kuyruğa girip kapıyı yumrukladığı haberlerine de atıfta bulunuyor.

Yazının orijinaline bu linkten ulaşabilirsiniz.