Almanya merkezli SolarisBank’ın CTO’su Peter Grosskopff verdiği bir röportajda, FinTech’in bağımsız bir endüstri olmayacağını düşündüğünü açıkladı.

Dataeconomy.com sitesiyle röportaj yapan SolarisBank’ın CTO’su Peter Grosskopff, FinTech, teknoloji ve finans dünyası ile ilgili görüşlerini paylaştı. İşte Darya Niknamian tarafından site için yapılan özel röportaj:

Bize SolarisBank’ın misyonunu ve neden Berlin’i merkez olarak seçtiğinizden bahsedebilir misiniz?

İnsanlara gerçek ürün ve hizmetleri sunmak isteyenlere Yatay Entegre Banka Platformu (BaaP) sunuyoruz. Esasen her şirkete “biz bir bankacılık lisansı almak için çok çalıştık, bunusizin de yapmanız gerekmez” diyoruz. SolarisBank ile ortak çalışıyorsanız, finansal bir çözümü etkinleştirmek gerçekten kolay, bu nedenle gelin servisinizi platformumuzda inşa edin ve vizyonunuzu gerçekleştirin.

Berlin, üç nedenden ötürü teknoloji şirketi için bariz iyi bir seçim. Her şeyden önce, yeni kurulan FinTech’lerden girişimlere, oradan dijital oyunculara kadar, potansiyel ortakların yakınındasınız. İkincisi, yalnızca Berlin’de bulabileceğiniz ilham verici girişimci atmosferi seviyoruz. SolarisBank’daki insanların çoğu yürekten girişimciler olduğundan, başka yerlerde de şirketimizi kurmak istemeyiz. Üçüncüsü, bir teknoloji şirketi olarak en iyi geliştiricilere ihtiyacınız var ve onlara çalışmak için cazip ve zenginleştirici bir ortam sunmanız gerekiyor.

SolarisBank’ta hangi tür teknik problemleri çözmeye çalışıyorsunuz?

Dijital şirketlerin finansal alanda buluşturup iş modelleri oluşturmalarına yardım ediyoruz ve teknoloji etkinleştiricimizdir. Halen finansal hizmetler sunmak isteyen pek çok FinTech ve işletme bir bankacılık ortağına ihtiyaç duyuyor. Bu ortak çoğunlukla teknolojik açıdan yeterli olmuyor. Ayrıca eski kafa bir zihniyetlerigirişimci ​​veya dijital işletmelerinkinden tamamen farklıdır. Amacımız bu nedenle açıktır: Bizimle mümkün olduğunca basit bir ortaklık kurun. Ve biz bankacılık lisansı ile teknoloji ortağı olduğumuzdan teknolojimizle başlamak zorundasınız. İş ortaklarımızın mühendisleri için daha az karmaşıklık ve sistemleriyle hızlı ve kolay entegrasyon anlamına gelen bir devlet API’si geliştirdik.

Endüstride gördüğünüz önemli kaymalar nelerdir?

En açık ve iyi tartışılan değişim, bankaların ayrıştırılmasıdır. Müşteriler bugünlerde finansal hizmetler sunan belirli bir banka yerine en iyi finansal hizmetleri arıyorlar. Sadece en iyi dijital servisin Google üzerinden bulunmasını bekliyorlar. Bu çözüm sunan kurum ne olursa olsun artık öncelik taşımıyor. Geleneksel bankalar yıllardır ticaret modellerine güvenirler. Bankalar, bir süre toplumun dijitalleşmesinin önemini görmediler. Buraya geliyoruz, geleneksel bankaların iş modellerini kullanıyor, ancak dijital topluma hizmet etmek için ek çözümler sunan bir platformda sunuyoruz. Bu tabii ki ilk adım, orta vadeli hedefimiz, mevcut finans dünyasında varolan hizmetleri sunmak ve bunları dijital şirketler tarafından erişilebilir kılmaktır. Ancak Blockchain gibi yenilikçi konularda da araştırma yapıyoruz çünkü şebekeleri bozacak ve işlemler gelecekte yapılma biçiminde olacaktır.

CTO olarak, bugün varolan herhangi bir teknolojide çözülebilecek sorunla başedebilseydiniz bu ne olurdu ve neden?

Bunun oldukça pratik gibi geldiğini biliyorum ama doğru: Organizasyonel ve teknik açıdan ölçeklenebilir bir ortam oluşturmak için uğraşıyorum.

SolarisBank’ta hangi teknolojileri kullanıyorsunuz?

Çoğunlukla temel bazda Ruby’yi, çerçevelerden oldukça bağımsız bir programlama dili olduğu için kullanıyoruz. Buna ek olarak, API’ler oluşturmak için Grape kullanıyoruz. Tamamen modern bir programlama dili olan ve Ruby’ye tamamlayıcı olan Elixir resmi tamamlar. Yani temelde, Ruby uygun olmadığı zaman Elixir iyi bir çözüm. Çok katmanlı bir zihniyet var ve bir teknoloji karışımı oluşturmak istiyoruz – eğer bir dile bağlı kalırsak, teknoloji yığını içinde yenilik yapamıyoruz. Yeni teknolojileri tanıtırsanız, hızınızı ve çevikliğini artırırsınız ve doğru personeli çekersiniz – iyi geliştiriciler yeni teknolojiler kullanmak ve yeni zorluklar yaşamak ister, bu nedenle modern teknolojiyi kullanırken iyi insanları da çekin.

FinTech’in geleceği bundan 5 yıl sonra nasıl göründüğünü düşünüyorsunuz?

Benim bakış açımdan, FinTech bağımsız bir endüstri olarak var olmayacak. Ancak internette her iş modeli ile entegre olacak ya da bağlantı kuracak. FinTech firmaları herhangi bir şirketin parçası olabilir ve bir pay sahibi olabilir. B2B şirketleri için süreçleri iyileştirmek ve yeni ürünleri tanımlamak için büyük fırsatlar var. Sanırım FinTech birazcık bir yorum kelimesi, ama dürüst olmak gerekirse, her zaman orada olmuştur – örneğin, bankalar onlarca yıldır bilgisayarları kullanıyorlardı ve temelde sadece bir hizmet sunan bir şirketti. Chris Skinner, “TechFin” terimini, finans unsurundan daha önemli olan teknoloji bileşeni üzerine vurgu yaptığı ve bu düşünceye tamamen katılıyorum.

Kaynak: Dataeconomy