İlki geçen yıl gerçekleştirilen İstanbul TALKS Fintech Konferansı’nın ikincisi 16 Mayıs’ta Swissotel The Bosphorus İstanbul’da yapıldı. Fintech sektöründeki küresel trendlerin konuşulduğu Fintech 2017 Konferansı’na yerli ve yabancı 60’a yakın konuşmacı katıldı.
Dünyaca ünlü konuşmacıları ve profesyonelleri ağırlayan İstanbul TALKS Fintech 2017 Konferansı FinTech ekosistemi içindeki ana konu başlıklarını masaya yatırarak katılımcılara pek çok farklı pencereden bu dünyaya bakış açısı sundu.
İstanbul TALKS Fintech 2017 Konferansı’nda; FinTech’lerin ortaya çıkışı ve geleneksel sistemlerle bütünleşme; finansal teknolojilerin geldiği noktada bankacılık ve sigorta sektörlerindeki dünyada ve Türkiye’deki büyük değişim; blockchain ile hayatımıza giren paradigma değişiklikleri gibi konular uzmanlarıyla birlikte tartışıldı.
Konferansın açılış oturumunda Garanti Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Ali Fuat Erbil, QNB Finansbank Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Temel Güzeloğlu; Kanal D Haber Müdürü, Emin Çapa moderatörlüğünde bankacılığın geleceği konuşuldu.
“Fintech’lere büyük ihtiyaç var”
Garanti Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Ali Fuat Erbil, dünyanın çok değiştiğini, her sektörün de değişen bu dünyada kendine yol bulması gerektiğini söyledi. “Bu süreçte basit düşünmenin en önemli unsur olduğuna ve ihtiyaçlardan kopmamamız gerektiğine inanıyorum” diyen Erbil, “Son 50 yılda hem bizim kuşakta hem de yeni nesilde bankacılığın temel ihtiyaçları konusunda çok fazla bir değişim olmazken, bu süreçte Fintech’lere çok ihtiyaç var. Bu evrende düşünüp günümüz teknolojilerinde bir şeyler sunabilmek en büyük uğraşımız” dedi.
Sektörde ciddi bir rekabetin söz konusu olduğuna dikkat çeken Erbil şunları söyledi: “Kuşaklar arasındaki düşünce farklılıkları ve onların ihtiyaçlarını bilmek çok önemli… Yeni nesil anı yaşamak, hızlı olmak istiyor. Bizim de görevimiz bunları yakalayabilmek.”
Güzeloğlu: “Fintech’leri rakip değil, iş ortağı olarak görüyoruz”
QNB Finansbank Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO’su Temel Güzeloğlu, Fintech’leri bankaların rakibi olarak görmediklerini söyledi. Güzeloğlu, “Bankalar aslında modern yaşamın önemli sütunlarından biri olan ‘değer’in kazanılıp saklanması işinin bir uzantısıdır ve sosyal bir ortak paydadır. Bu sosyal ortak paydanın koruyucusu da bankacılık sistemidir. Banka bir kitap satıcısı değildir, bankacılık taksi hizmeti gibi de değildir. Bunların hepsi bir anda yok olsa hayat durmaz. Ama bankacılık hayatımızdan çıkarsa bir saat sonra her şey durabilir. Bizim sektör, polis gücü gibidir. ‘Ne yapar?’ derseniz; 3 önemli işimiz var: Birincisi değeri saklarız. Kazandığınız değeri biz sizlerin adınıza tutarız. İstediğiniz zaman da bu değeri alıp başka bir değere dönüştürmek için saklarız. İkincisi kredi veririz. Kredi vermek skorlamanın ötesinde derin bir deneyimi de beraberinde taşımanızı gerektiriyor. Yıllar boyunca şirketlerin tarihçesini, nerden gelip nereye gittiklerini, hangi dönemde neler yaptıklarını görmenizi gerektiriyor. Belki ilerde yapay zekâ ile bunları aşacağız. Üçüncüsü de para transferi yaparız. Genellikle herkesi ilgilendiren kısımsa ödemelerdir. Bu noktada öne çıkan da güvenli olmamızdır. Örneğin biz olarak EnPara’yı çıkardık ama altına QNB Finansbank yazdık. Bu ismi yazmasaydık insanlar bize güvenmezdi. Banka olarak mevduat toplayamazdık. Fintech’leri tüm bu hizmetlerde tamamlayıcı olarak görüyoruz” dedi.
Fintech’lerin önünde birkaç ciddi problem olduğunu da vurgulayan Güzeloğlu, müşteri kazanmanın bunların başında olduğunu söyledi. “Müşteri kazanmak özellikle finansal sektörde bu kadar oyuncu varken ve insanların bu oyunculardan bir ya da birkaç tanesine bağlılığı varken çok zor” diyen Güzeloğlu, “Çok hızlı müşteri kazandığınızda regülasyona giriyorsunuz. Buraya girince maliyetleriniz artıyor. Fintech’lerin bankalardan ayrılmasının en önemli sebebi regülasyonların daha esnek olması. Maliyetler artmaya başlayınca Fintech’lerin de sıkıntısı artıyor. Fintech’lerin bir noktaya gelene kadar bankalarla işbirliği yapması gerektiğini düşünüyorum. Bankacılık sistemi açısından da çok faydalı olacaktır. Fintech’leri rakip olarak değil, iş ortağı olarak görüyoruz” diye konuştu.
Açılıştan sonra 3 ayrı oturum ile devam eden Konferansta; Ödeme Sistemleri ve Bankacılık Oturumu’nda, ödemelerde inovasyon, yeni oyuncuların yükselişi, API ekonomisi ve fintech işbirlikleri ile KOBİ finansmanının değişik boyutları ele alındı.
500 Startups Fintech Fonu’nu yöneten Sheel Mohnot, fintech sektörüne odaklanmış olan tek küresel yatırım bankası Financial Technology Partners Yönetici Direktörü Tim Schipporeit, PayU Pazarlama Müdürü Gaye Ör ve iyzico CSO’su Orkun Saitoğlu’nun konuşmacı olarak yer aldığı ve Accenture Türkiye Genel Müdürü Dilnişin Bayel’in yönettiği açılış panelinde fintech bakış açısıyla sektördeki bütünleşme ve yakınsama konuşuldu.
İkinci panelde ise bankacıların bakış açısıyla dönüşüm yer aldı. Öğlene kadar süre akışta Kynetix’in Blockchain Lideri Scott Riley’nin “Blockchain Neden Önemli” başlıklı keynote konuşmasının ardından, Insurtech başlığı Türkiye Sigortacılar Birliği Genel Sekreteri M. Akif Eroğlu’nun moderatörlüğünde Allianz Türkiye CDO’su Çiğdem Çintuğlu, Axa Türkiye CFO’su Christophe Knaub ve Ray Sigorta CMO’su Mahir Çipil’in katılımları ile değerlendirdi.
Ödeme Sistemleri ve Bankacılık Oturumu’nun konuşmacıları arasında; TEB (BNP Paribas JV) Dijital Bankacılık Grup Direktörü Deniz Devrim Cengiz, Garanti Bankası Dijital Ürün ve İş Geliştirme Yöneticisi Uğur Sennaroğlu, One Global CEO’su Mohammed Al-Rashidi, Dünya KOBİ Forumu Kıdemli Danışmanı ve Trans Capital Finance Yönetim Kurulu Başkanı Fadi Saab, tedarik zinciri finansmanı konusunda faaliyet gösteren UBIQ’in Kurucusu ve CEO’su Michel Kilzi, ComPay Ödeme Çözümleri Yönetici Ortağı İrfan Aslan, FIT Solutions CEO’su Koray Gültekin Bahar gibi sektörün nabzını tutan isimler yer aldı.
Konferansta yer alan en önemli başlıklardan bir diğeri ise CFA Society İstanbul stratejik işbirliğinde; Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin de destekleri ile gerçekleşen olan Sermaye Piyasaları Oturumu oldu. CFA Society İstanbul Başkanı Albert Krespin’in karşılama konuşmasının ardından TSPB Başkanı İlhami Koç ve Sermaye Piyasası Kurulu Kurul Başkan Yardımcısı Bora Oruç’un açılış konuşmaları ile devam etti. Oturum daha sonra EY Türkiye Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı ve Finansal Hizmetler Sektör Lideri Selim Elhadef’in vizyon konuşması ile sürdü. Bu oturumun en ilginç başlıklarından birinin ele alındığı ilk panelde, Ak Portföy’ün moderatörlüğünde fon yönetiminin dijitalleşmesi; robo danışmanlık ve blockchain’in geleneksel modelleri nasıl değiştirdiği konuşuldu. Panelin yönetimini Ak Portföy Genel Müdür Yardımcısı Ertunç Tümen, CFA gerçekleştirirken, panelistler ise Skillbridge’in Kurucusu ve 500 Startups Girişimcisi Saalim Chowdhury, varlık yönetimi sektöründe fon yöneticileri ve dağıtıcıları için blockchain altyapılı uygulamalar üreten ve global bir girişim olan TheFundsChain’in kurucu ortağı ve CEO’su Romain Devai ve Takasbank Bilgi Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Arıkan oldu. Oturumun devamında yeni teknolojiler ve değişim yönetimi, piyasadaki işlemlerde yapay zeka, algoritmalar, büyük veri ve HFT, son olarak da dijital dünyada büyüme finansmanı; kitle fonlaması başlıkları; fintech ile ilgili parlak fikirlerini büyük işlere dönüştürmeyi başarmış isimlerin hikayeleri eşliğinde masaya yatırıldı. Sermaye piyasalarında yapay zeka uygulamaları panelinde Tradesoft Strateji Danışmanı ve invstr Çözüm Mimarı Kürşat Alparslan’ın yorumları öne çıktı.
Blockchain-Insurtech Oturumu’nda ise dijital para, blockchain’in hayatımızı nasıl etkileyeceği, dünyada insurtech ve Türkiye’deki geleceği gibi konularda, önde gelen konuşmacılar sektörlerindeki yeni gelişmeler hakkında analizler yapıldı, görüşler aktarıldı. Tramonex CEO’su Amine Berraoui ve Applied Blockchain CMO’su Peter Bidewell gibi önde gelen yabancı konuşmacıların ardından ülkemizde Blockchain konusunda çalışmalar gerçekleştiren Philogica Kurucu Ortağı Levent Cebeci, T2 Yazılım Kurucu Ortağı Mustafa Sakalsız ve Finartz Kurucu Ortağı Bora Gönül panelde Türkiye’deki gündem ele aldı.
Finansal teknolojiler dünyasının daha genç başlıklarından olan Insurtech konusunda konferanstaki ilk keynote’u dünyada Insurtech’i konuşan Startupbootcamp InsurTech Araştırma ve Ortaklık Yönetiminden Sorumlu Direktörü Filippo Sanesi yaparken ardındanFinTech İstanbul Kurucu Ortağı Prof. Dr. Selim Yazıcı Türkiye’deki pazarını değerlendirdi.
Swissotel The Bosphorus İstanbul’da gerçekleşen konferans; finans sektörünü, fintech girişimcilerini, fintech sektörüne değen çözümleriyle startup teknoloji şirketlerini, bankaları, sermaye piyasası kurumlarını, sigorta şirketlerini, teknopark yöneticilerini, risk sermayesi yatırımcılarını, kuluçka merkezlerini, melek yatırımcıları, danışmanları, BT profesyonellerini ve akademik çevrelerden üst düzey katılımcıları bir araya getirdi. İstanbul TALKS Fintech 2017 Konferansı; katılımcıların, sektörün öncü ve duayenleriyle tanışma fırsatı buldukları kapsamlı bir program eşliğinde yeni fikirlerin ve ortaklıkların geliştirilmesi için elverişli, geniş ölçekli bir “networking” platformu sundu.