Money20/20 Europe Haziran ayının son haftası Danimarka’nın Kopenhag şehrinde gerçekleşti. Etkinliğe katılan Botudio, Finartz, Getir, iyzico ve T2 Yazılım üst düzey kurucu ve yöneticilerinden görüşlerini aldık.
FinTech tüm dünyada hızla büyümekte olan bir kavram. Artık ekonomi, finans, girişimcilik ve bu alanlar ile ilişkili kimselerin bu kavramdan haberdar olmaması söz konusu bile değil. Öte yandan tüm dünyada FinTech odaklı pek çok etkinlik ve konferans düzenleniyor.
Haziran ayının son haftası Danimarka’nın Kopenhag şehrinde düzenlenen Money20/20 Europe etkinliği de kendi alanında, Avrupa’nın en büyük finans ve bankacılık etkinliklerinden birisi. Etkinlik ile alakalı değerlendirme yazımızı daha önce “Money20/20 Europe izlenimleri: Paranın rotası yön değiştirdi” başlıklı makalemiz ile paylaşmıştık. Bu etkinliğe Bankalararası Kart Merkezi (BKM) ile birlikte BKM’nin desteği veya kendi imkanları ile katılan farklı Türkiye merkezli FinTech şirketleri de bulunuyordu. Etkinlik esnasında bu şirketlerin kurucu ve üst düzey yöneticileri ile görüşerek değerlendirmelerini aldık.
Botudio – Ali Erhan Tamer – Kurucu Ortak
Botudio dijital dünyada işletmelerin Facebook Messenger platformu üzerinden chatbotlar (sohbet robotları) oluşturmasına imkan sağlayan bir makine öğrenmesi ve yapay zeka platform sağlayıcısı ve bu alanda çözümler sunan yeni nesil bir FinTech girişimi.
BKM Express’in Facebook Messenger Chatbot uygulamasını geliştiren Botudio bu servisi bankacılık, sigortacılık, lojistik gibi farklı platformlara da uyguluyor.
Botudio kurucu ortaklarından Ali Erhan Tamer yaptıkları işi arka planda çalışan yapay zeka ve ön yüzde çalışan ara yüzler olarak iki kısıma ayırıyor; “Platformun sahipleri için önemli olan arka plandaki yapay zeka, bu sistem tüketicilerin soru ve yanıtlarına ne kadar başarılı cevap verebiliyorsa işletmeye o denli katkı sağlıyor” diyor ve devam ediyor; “Ön yüzde ise tüketici açısından gerçek bir insan ile kurduğu iletişim deneyimine yakın bir deneyim sunmak önemli. Bu da son kullanıcıları mutlu ediyor.”
Tamer Money20/20 Europe etkinliğini değerlendirirken “Yapay zekanın etkinlikte bu kadar gündem olması, büyük finans ve bankacılık şirketlerinin bu alanda önemli adımlar atmış olması bizim açımızdan sevindirici bir gelişme” diyor ve ekliyor; “bu konu tüm finans dünyasının her geçen gün daha fazla gündemini meşgul eden bir alan olacak”.
“Blockchain, sanal gerçeklik gibi konular ile birlikte bir kaç yıl önce FinTech’lerin tehdit mi olduğunu tartışan bir noktadan bu gün FinTech’ler ile işbirliği yapan noktaya geldiğini görüyorum ve bundan mutluluk duyuyorum” diyen Tamer bunun bir motivasyon olduğunu belirtiyor.
Etkinlik için kendi alanlarında faaliyet gösteren şirketler ile tanışmanın ve yeni şirketler ile tanışmanın heyecan verici olduğunu ve etkinliğin bu açıdan çok verimli geçtiğini bizlerle paylaştı.
Finartz – Cihan Demir – Kurucu / Hüseyin Ergün – Kurucu Ortak
Finans teknolojileri alanında çözümler geliştiren bir yazılım stüdyosu olan Finartz için “biz kendimizi nakitsiz topluma giden süreçte paydaşlar ile birlikte çalışan bir teknoloji şirketi olarak tanımlıyoruz” diyor Finartz Kurucusu Cihan Demir. “Yaptığımız iş kurumlar üzerinden son kullanıcıya ulaştığı için anlaşılmakta güçlük çekmiyoruz ve çeşitli işbirliklerine imza atıyoruz” diyor.
Money20/20 Europe için yaptığı değerlendirmede; “Ben bu etkinliğe ikince kez katılıyorum. İlk sene içeriği daha dolu bulmuştum ve etkilenmiştim” diyor ve ekliyor; “Geçen sene PSD2, API gibi ana başlıklar konuşulurken bu sene artık bu teknolojilerin uygulamalara dönüştürülmesi ve gelir elde edilmesine yönelik konuların daha çok tartışıldığını görüyoruz” diyor.
Finans ve İnsan Kaynaklarından sorumlu Finartz Kurucu Ortağı Hüseyin Ergün; “kendi şirketimizi bir müşteri gibi görüp kaynakları en etkin şekilde kullanmak başarılı bir girişimin en önemli yeteneklerinden birisi. Öte yandan insan kaynağı yönetimi bizim gibi teknik odaklı girişimler için çalışanların dilinden anlamayı gerektiriyor, kendimiz de mühendis kökenli olduğumuz için bu noktada avantajlı bir konuma sahibiz” diyor. Bu esnada “yazılıma ve matematiğe meraklı, finansal teknolojiler ilgisini çeken tüm yazılımcıları da şirketimize bekliyoruz” diyerek önemli bir mesaj iletiyor ve ekliyor; “Türkiye’de gerçekten çok yetenekli yazılımcılarımız var ancak bu yeteneklerini FinTech gibi bir alanda kullanabileceklerini keşfetmeleri lazım biz bu konuda onlara yol göstermeye ve yardımcı olmaya hazırız.”
Getir – Batuhan Gültakan – Pazarlama ve Büyüme Direktörü
Ülkemizde oldukça popüler hale gelen taksi çağırma servisi BiTaksi’nin kurucusu Nazım Salur’un bir diğer girişimi olan Getir, tüketicilerin mobil uygulaması ile 7 gün 24 saat sipariş vererek verdikleri siparişin evlerine teslim edilmesini sağlayan bir yeni nesil mobil e-ticaret çözümü olarak karşımıza çıkıyor.
Her ne kadar Getir ve BiTaksi kendi başlarına bir FinTech şirketi olmasalar da kullandıkları finansal araçlar ve tüketiciye bakan yönleri ile finansal çözümleri uygulamalarının içlerine entegre etmeleri gerekiyor.
Getir Pazarlama ve Büyüme Direktörü olarak görev yapan Batuhan Gültakan; “biz mobil ticaret alanında faaliyet gösteren bir şirket olarak daha çok gözlemleyici olarak etkinliğe katılıyoruz diyor. Sunduğumuz çözümler için sadece hizmetin kendisi değil ödeme tarafında da hızlı olmamız gerekiyor” diyor ve ekliyor; “Normal bir market deneyiminde uzun kasa kuyrukları olabilir ama bizde bu tek bir tıklama kadar olmalı.”
“Aradığımız her şeyi bu etkinlikte bulduk diyemem, genelde bir kaç ana konu etrafında tüm içerik dolaşıyor ama Amazon, Alipay gibi şirketlerin ve diğer yenilikçi ödeme yöntemlerinin sektöre etkilerine yönelik oturumlarda çok faydalı bilgiler bulma şansını yakaladım” diyor Gültakan ve ekliyor; “Gelecekte pek çok dijital cüzdan yerine bunların birleştiği bazı çözümler görmeyi bekliyoruz bu noktada kendimizi nasıl konumlandırmamız gerektiğine dair bu etkinlikte çeşitli ipuçları yakalama şansımız oldu.”
iyzico – Barbaros Özbugutu – Kurucu Ortak ve CEO
Türkiye’de FinTech, bankacılık, finans sektörlerinde ve girişimcilik ekosisteminde adını oldukça sık duyuran şirketlerden birisi haline gelmiş durumda. Ödeme alanında çözümler sunan iyzico ekip olarak Money20/20 Europe’a katılan ve kendi standını açan ve tüm misafirlerine Türk Kahvesi ikram eden bir Türk şirketi olarak karşımıza çıktı.
Aynı günlerde ABD’nin New York şehrinde gerçekleşen ve CBInsights’ın düzenlediği Future of the FinTech konferasında açılanan küresel FinTech 250 listesine de girmeyi başaran iyzico’nın Kurucusu ve CEO’su Barbaros Özbugutu ile etkinlik alanında görüşme şansını yakaladık.
Etkinlik için “ilk düzenlendiği günden bu yana katılım gösteriyoruz” diyen Özbugutu “ödeme dünyası kendi içinde konusuna oldukça hakim ve bu alanda çok hızlı ve fazla yenilik yaşanması çok mümkün değil. Bu sebeple son senelerde bu tarz etkinlikler bizim için hep aynı konular etrafında dönen bir ekosistem oluşturuyor ve yenilikçilikten çok fazla bahsetmek mümkün olmuyor” diyerek önemli bir konuya dikkat çekiyor.
Özbugutu; “Bu senenin başında aldığımız yatırım Türkiye’nin içinden geçtiği zorlu bir dönemde denk geldi. Bu sebeple buradaki pek çok katılımcının ilgisini çekiyor. Genel olarak Türkiye’nin 2016’da zorlu bir dönem geçirdiğini biliyorlar ama bizlerin burada olması onlara ‘Türkiye’ye gidip avantajlı ne yatırımlar var diye bakmalıyız’ demelerine vesile oluyor” diyor ve ekliyor; “2017 ve 2018 senelerinde bazı yatırımcıların Türkiye’ye geri dönmesini bekliyoruz” diyor.
Bu sene ekibe önemli bir yatırım yaptıklarını şu anda çalışan sayısının 90 kişiye ulaştığını belirten Özbugutu; “bu senenin ikinci yarısında iyzico’dan çok daha yenilikçi ve dikkat çeken ürünler göreceksiniz” diyor.
T2 Yazılım – Mustafa Sakalsız – Kurucu Ortak ve CEO
T2 Yazılım, 2001 yılında kurulmuş, Ankara merkezli bir yazılım firması. Daha çok finans ve savunma sanayine yönelik çözümler sunan şirketin özellikle son iki yılda yoğunlaştığı alan FinTech. BKM ile gerçekleştirdiği Blockchain konsept doğrulama (Proof of Concept) projesi BBN Türkiye’de bir ilk olma özelliğine sahip.
Money20/20 Europe etkinliğinde BKM standının yanında kendi stantlarını açan T2 Yazılım firmasının kurucu ortağı ve CEO’su Mustafa Sakalsız ile görüştük.
“Blockchain alanındaki çalışmalarımızın yanı sıra yapay zeka alanında çalışmalarımız var ve şu anda son aşamasına getirdiğimiz kantitatif borsa yatırımlarına yönelik bir platform geliştirdik” diyen Sakalsız sözlerine şöyle devam ediyor; “Etkinliğe hem ürünlerimizi tanıtmak hem de kendi alanımızdaki diğer firmalarla tanışmak için geldik.”
“Burası ilgili herkesi görmek için doğru bir yer ama belki çok okuyup dinlediğimiz için bizi kendine hayran bırakacak yeni bir şey görme şansımız olmadı” diyen Sakalsız “gördüğümüz kadarıyla etkinlik daha çok ödeme alanına odaklanıyor, bizim de Blockchain projemize oldukça ilgi gösterildiğine şahit oluyoruz” diyor.
Türkiye’nin bulunduğu konumu “bankalarımız teknolojik olarak oldukça iyi noktadalar” diyerek tanımlayan Sakalsız; “Türkiye’de pek çok bankanın attığı adımları burada girişimlerin gerçekleştirmeye çalıştığına şahit oluyoruz” diyor ve ekliyor; “PSD2 konusu önemli ve bu noktada Türkiye’nin düzenleme olarak adım atması gerekiyor. Türkiye’de bankalarımız teknolojik olarak çok ileride ama daha kapalı bir yapıya sahipler” değerlendirmesini yapıyor.
Şirket görüşleri, markaların alfabetik konumuna göre sıralanmıştır.