Almanya Merkez Bankası; ödemeler, güvenli anlaşmalar ve benzeri konularda dağıtılmış defter teknolojisinin (Distributed Ledger Technology – DLT) kullanılmasına dair hazırladığı makaleyi paylaştı. Merkez Bankası, tüketicilerin ödemeler için Blockchain’i kullanmayacaklarını iddia etti.

Deutsche Bundesbank araştırmacıları hazırladıkları makalede, verilerin dağınık bir veri tabanı üzerinde saklanacak olmasının avantajlarından bahsettiler. Diğer taraftan, gerek halihazırda kullanılan uygulamalar, gerekse potansiyel fırsatlar açısından yaşanacak zorluklara da dikkat çektiler.

Orijinal dili Almanca olan makaleden alıntı yapan Banking Technology haber sitesi şu sözlerin altını çizdi:

“Bundesbank uzmanları, dağıtılmış defter teknolojisinin mevcut durumunu göz önüne alarak, bireysel ve perakende ödemeler alanında yaygın olarak kullanılmasına dair sadece ufak bir olasılık görüyor. Özellikle avro bölgesinde, optimize edilmiş sistemlerle hızlı para transferleri yapılabilmesine, milyonlarca işlemin kolaylıkla ve minimum seviyede mutabakat ile gerçekleştirilebilmesine karşın tartışmalar hala sürüyor.”

Bundesbank araştırmacıları, kullanıcıların fonlarını birden çok aracıyla göndermek zorunda oldukları durumlarda potansiyel olarak daha geniş bir rol gördüklerini vurguladılar.

Araştırmacılar uluslararası ödemeler için ise şu şekilde konuştular: “Uluslararası ödemeler, aracı bankacılık ağları üzerinden çok sıklıkla uygulanıyor. Zira bankaların, ödemenin yapılacağı diğer kurum ve para birimi ile doğrudan ilişkisi var. Bu tip ödemeler dağıtılmış defter teknolojisi ile adım sayısı azaltılarak, son kullanıcılar için daha hızlı ve ucuz bir çözüm haline gelebilir.”

Merkez Bankası, menkul kıymetler alanındaki uygulamalar hakkında ise çok daha temkinli bir not düşüyor. Almanya Merkez Bankası’na göre güvenlik, verimlilik, maliyet ve hız bakımından dağıtılmış defter teknolojisinin avantajları olmasına karşın, tüketici ödemeleri konusunda ilk tercih olup olmayacağı konusu belirsiz.