Çin’in FinTech yatırımları geçtiğimiz yılki patlamayla 6.4 milyar dolara ulaştı.

Bu artış bankalardan yeterince hizmet alamamış (underbanked) piyasa talebini yansıttığı gibi, FinTech’in büyüme sancılarına da mercek tutuyor. Çin son birkaç yılda ekonomisinde hızlı büyümeler yaşayarak dünyanın en büyük ikinci ekonomisi oldu. Ülke, uzun süre boyunca sanayi ve yatırıma dayalı olan ekonomisini modernize etmeye çalışıyor. Dünyanın geri kalanında olduğu gibi odak noktası olmaya başlayan alanlardan biri de ülkenin siyasi havasının güvenilirliği konusunda endişe yarattığı FinTech girişimleri.

Oliver Wyman’a ait ”Çin’de FinTech” isimli rapor FinTech sektörünü sektördeki oyuncular, sunulan hizmetler ve kullanıldığı daha geniş sektör açısından inceliyor. Şu anki haliyle FinTech sektörünün Çin’de iki yüzü var. Bir tarafta birçok yenilikçi iş modelini ortaya koyuyor. Diğer tarafta ise hüsrana uğrayan iş modelleriyle birlikte ülkedeki kontrolcü tutumun sonucunda sektörde son yıllarda artan bir başarısızlık söz konusu.

FinTech sektörü 2013 sonrasında kayda değer ölçüde büyüdü. Finansmana odaklı FinTech girişimlerinin sayısı, 2013’ten bu yana 3 bine çıktı ve 856 milyar Yuan toplam hacme ulaştı. Bu girişimlerin büyük çoğunluğu P2P kredi işi yapıyor.

Yatırıma odaklı FinTech şirketleri sayısı da 2016’da 1.500’e yükseldi ve pazar hacmi yaklaşık 11 milyar Yuan’a ulaştı. InsurTech tarafındaki büyüme 2016’da 800 girişime çıkarken, ödeme işlemine odaklı çalışan girişimler 54 milyar dolar hacim kazandı. Başta P2P kredi alanı olmak üzere, FinTech şirketlerinin neredeyse tümünde muazzam bir büyüme gözleniyor.

Çin’in FinTech arenasına dünya genelinde ilgi büyük

Araştırma aynı zamanda Çin FinTech sektöründeki küresel risk sermayesi yatırımcılarının diğer bölgelere kıyasla ilgilerini de keşfetti. 2013’te 100 milyon dolar ve 2014’te 500 milyon dolar civarında neredeyse yok denecek seviyede yatırım yapılmışken 2015’te 3.1 milyarlık, geçtiğimiz sene ise 6.4 milyar dolarlık yatırım yapılmış.

KPMG’in araştırmasına göre dünya genelinde FinTech yatırımları 2017 yılında ilk çeyrekte 3 milyar dolar iken ikinci çeyrekte 8 millyar dolara fırlamış. En büyük paya ise Kuzey Amerika ve Avrupa sahip.

2013 ve 2016 arasındaki %300lük yıllık bileşik büyüme oranına sahip bu yatırım artışı aynı dönemde ABD’deki %42lik artışa oranla oldukça büyük. ABD sektördeki pazar değerine ilişkin çekinceler nedeniyle 2016’da yatırımlarında bir düşüş gördü. Dünya genelinde ise piyasa 2015’te %20, 2016’da ise %47lik bir artış yaşadı.

Çin’de P2P, Avrupa ve ABD’de B2B

FinTech’in Asya bölgesindeki iş segmenti bazlı kırılımı, Avrupa ve ABD’den önemli ölçüde ayrışıyor. Çin’de e-ticaret, finansal hizmetler ürün ve hizmetlerine odaklı firmadan müşteriye modeller FinTech alanında ipi göğüslüyor. Avrupa’da ise e-ticaret ve ödeme çözümlerine odaklı işletmeler arası (B2B) sistemler daha başarılı. ABD’deki en başarılı olanlar da firmadan firmaya sistemini benimseyenler.

Yönetim danışmanlığı şirketine göre bu farklılıklar Çin’in yetersiz hizmet almış geniş nüfusu gibi daha büyük pazara sahip olmanın doğal sonuçları. Araştırma Accenture’un Asya’daki FinTech sektörünün büyümesinin asıl olarak firmadan müşteriye sistemine sahip şirketlerce gerçekleştirildiğini belirttiği araştırmasını da destekliyor.