San Francisco’da düzenlenen Techcrunch etkinliğinde gelecek vadeden üç Blockchain girişiminden biri olarak seçilen Copyrobo, film endüstrisinin kanayan yarası olan telif hakları sorununu Blockchain teknolojisi ile tamamen ortadan kaldırıyor.

Kötü Kedi Şerafettin sinema filminin yapımcıları olarak tanınan, reklam prodüksiyon şirketi ve animasyon stüdyosu Anima İstanbul, telif hakları konusunda Copyrobo ile anlaştı. Blockchain altyapısı ile geliştirdikleri elektronik imza teknolojisiyle adlarını dünyaya duyuran Türk girişimi Copyrobo, eserlerin korunması için yüksek güvenlikli çözüm sunmasıyla da dikkat çekiyor.

Her türlü sinema filmi ve video Blockchain altyapısı sayesinde korunacak

Anima İstanbul ve Copyrobo arasında gerçekleşen anlaşma, sadece telif haklarının korunması için değil, aynı zamanda her türlü sinema filmi ve video eserlerin de güvenli bir altyapı dahilinde saklanması amacıyla gerçekleştirildi.

Anima İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Ahu Günaydın ve Copyrobo kurucu ortaklarından Kadir Kurtuluş, Ontrava web sitesine yaptıkları açıklamada şu sözleri kullandılar:

“Animasyon film, sinema filmi, dizi film ve reklamlar en nihayetinde tek bir film ya da video olarak ortaya çıkar. Fakat ortaya çıkan bu eser, yüzlerce farklı eserden oluşmuş bir bütündür. Örneğin animasyon bir filmde, müzikler, senaryo, karakterler, 3D animasyonlar, işlenme eserler, dublaj gibi birçok telif konusu olabilmektedir. Anima ile Copyrobo iş birliğindeki amaç: Halihazırda yazılı sözleşmeler silsilesi ile yürütülen sisteme alternatif olarak tüm eser haklarının Blockchain tabanlı bir sistemde tutulması ve bu sayede hem ‘Smart Contracts (Akıllı Sözleşmeler)’, hem de ‘Peer-to-peer (Kullanıcıdan Kullanıcıya)’ satış imkanlarıyla dünyada bu alanda çığır açacak Blockchain tabanlı bir sinema ve video eserleri altyapısı kurulmasıdır.”

Eser ticari amaçla kullanıldığı anda akıllı sözleşme devreye girecek

Copyrobo Kurucu Ortağı Av. Kadir Kurtuluş, eserin bireysel kullanımın dışına çıkarak ticari bir amaçla kullanılmaya çalışılması durumunda akıllı sözleşmelerin devreye gireceğini belirterek şu açıklamayı yaptı: “Akıllı sözleşme ile film ya da videoların tüm hukuki düzenlemeleri çok daha kolaylaşacak, fikri haklar reddedilemez biçimde korunacak. Bu sayede herhangi bir eser ücretsiz ya da mikro ölçekteki, yani kuruşlar düzeyindeki dijital ödemelerle izlenebilecek.”

Kurtuluş yaptığı açıklamada yer, zaman ve mecra bakımından hiç tartışmaya açık olmayan ve oldukça kolay bir biçimde lisans işlemlerinin gerçekleştirilebileceğini ifade etti. Anima İstanbul ile hayata geçirecekleri altyapının yakın gelecekte dünya film endüstrisinin de kullanımına açılacağının altını çizdi.

Blockchain ile hem eser sahibi hem de tüketici kazanıyor

Sektörde var olan tüm lisans işlemlerinin büyük aracılar tarafından yürütüldüğünü söyleyen Kurtuluş; eser sahibi, sanatçı, yönetmen, yapımcı gibi hak sahiplerinin gereksiz ücretler yüzünden hak ettiklerinden daha düşük meblağlar kazandıklarını söyledi. Bu durumun sadece eser sahibi tarafında değil, tüketici için de yüksek etiket fiyatı olarak yansıdığını ifade etti. Aracıları tamamen ortadan kaldıran Blockchain altyapısı sayesinde, tüketici tarafında etiket fiyatlarının düşmesi ve aynı zamanda eser sahiplerinin de hak ettikleri meblağları kazanması mümkün oluyor.