The Deloitte Center for Government Insights tarafından hazırlanan rapor ile kamu sektörü açısından Blockchain teknolojisi masaya yatırıldı. Blockchain kullanım alanlarının ve avantajlarının gözler önüne serildiği raporda, devletlerin teknolojik açıdan dönüşümü de ele alındı.

Deloitte tarafından hazırlanan raporda, sadece para transferi gibi konularda değil, hemen her türlü işlemde Blockchain’in sağladığı artılara değinildi. Devletler açısından Blockchain’in faydaları sıralanırken, bu teknoloji hakkında neden heyecan duyulması gerektiği konusuna da parmak basıldı.

Blockchain’i, teknolojik açıdan yenilenmenin ilk dalgası şeklinde değerlendiren Deloitte, yüksek potansiyelinden de bahsetti. İş dünyasının yeniden şekillendirilmesine yardımcı olacak bir adım şeklinde tanımlanan Blockchain; güvenlik, verimlilik ve hız konusunda kamu sektörünün ihtiyaç duyduğu tüm özellikleri içinde barındırıyor, diye tarif edildi.

Blockchain’in son üç yıl içinde büyük bir popülerlik kazandığını anlatan rapor, bir düzineden fazla ülkedeki kamu sektörlerinde kullanılmaya başlandığını da söyledi.

Deloitte raporuna göre Blockchain’in kamu sektöründe en çok kullanılan alanları şöyle sıralandı:

1 Dijital para birimleri ve ödemeler
2 Arazi kayıt işlemleri
3 Oylama (Seçimler)
4 Kimlik yönetimi
5 Tedarik zinciri takibi
6 Sağlık hizmeti
7 Vekaletname
8 Kurumsal kayıt
9 Vergilendirme
10 Yetkilendirme yönetimi

Birçok devlet liderlerinin aktif olarak Blockchain prototipleriyle uğraştıklarını açıklayan raporda, hala pek çok yetkili tarafından konunun yeterince anlaşılmadığı da vurgulandı.

Dev kuruluşlarının geleneksel kayıt defterlerini güvenli biçimde saklamak için Blockchain’den faydalandıklarını söyleyen rapor, bu teknolojiye en çok güven oluşturma açısından yaklaşıldığını belirtti.

Blockchain teknolojisinin kamu sektörü açısından derinlemesine incelendiği rapora buradan ulaşabilirsiniz.