Türk FinTech ekosistemi, sağlam bankacılık endüstrisinin ve büyüyen genç nüfusunun desteğiyle güçlü bir büyüme gösteriyor.

FinTech Middle East tarafından yapılan araştırmada Türkiye’deki finansal servisler ekosistemi masaya yatırıldı. Türkiye’nin güçlü bir altyapıya sahip olduğunu söyleyen FinTech Middle East, ülkemizin iyi eğitimli ve yüksek teknoloji okuryazarlığına sahip yetenekli nüfusa sahip olduğunu yazdı. Londra ve Dubai gibi önde gelen pazarlara olan coğrafi yakınlığı, güçlü internet altyapısı ve geniş işlem havuzuyla Türkiye’yi ön plana çıkardı. Ülkemizin en kalabalık şehri olan; ekonomik, kültürel ve tarihi bir merkez olarak vurgulanan İstanbul’un da hızla küresel bir finans merkezine dönüştüğünü söyledi.

Türkiye startup merkezi konumunda

İstanbul’un halihazırda girişim sermayesi fonunun her geçen yıl büyümekte olduğunu söyleyen FinTech Middle East, sahip olduğu teknolojiyle ve her geçen gün yeni bir startup’ın ekosisteme dahil olmasıyla Türkiye’nin startup merkezi konumuna geldiğini savundu. Son birkaç yıldır Ankara, İzmir ve Gaziantep gibi şehirlerde umut verici projelerin ortaya çıktığını aktaran haberde Hazelcast, Tapu, Sinemia, Akrep ve iyzico gibi neredeyse tüm önemli teknoloji markalarının merkezinin İstanbul’da olduğu da belirtildi.

Fintech İstanbul olarak düzenlediğimiz lansmandan da bahseden site, yerel FinTech ekosisteminin bir araya getirilmesi ve iş birliğinin geliştirilmesi için özel bir platform kurulduğunu aktardı.

Dijital ödemelere odaklanılıyor

Türkiye’nin 2023 hedeflerinden de bahseden site, dünyanın ilk nakitsiz toplumu olmak için çalışıldığını yazdı. Bu amaca ulaşmak için, endüstri oyuncularının alternatif ödeme sistemlerine teşvik edildiğini, toplumun alternatif ödeme sistemlerinin yararları konusunda bilgilendirildiğini ifade etti.

2023’e kadar İstanbul’u küresel bir finans merkezi haline getirme ve ülkeyi dünyadaki ilk nakitsiz topluma dönüştürme çabalarının önemine dikkat çeken haber sitesi, bu vizyonun Türkiye’deki FinTech ekosisteminin gelişmesine katkıda bulunduğunu söyledi.

Türkiye’nin başarılı öykülerinden biri olan, işletmeler için ödeme servis sağlayıcısı iyzico’dan da bahseden site, C serisi yatırım turunda 13 milyon ABD doları fon sağladığını yazdı. Girişimin Orta Doğu ve Avrupa pazarlarına açılmayı planladığını belirtti.

25 ülkede 150’nin üzerinde müşteriye hizmet veren telekomünikasyon operatörleri, finansal kurumlar, kart sağlayıcılar ve perakendeciler için uçtan uca ödeme çözümleri sunan Cardtek, önde gelen bir diğer ödeme girişimi olarak gösterildi.

Türkiye’deki FinTech startup’larının yükselişi

Deloitte tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye’de 200 civarında FinTech şirketinin bulunduğu aktaran site, tahmin edilen pazar büyüklüğünü de 15 milyar ABD doları olarak aktardı. Türkiye’nin yıllık yüzde 14’lük büyüme oranına sahip olduğunu da yazdı.

Son dört yılda (2012-2016) girişim sermayesi ve melek yatırım ağlarının, Türkiye FinTech girişimlerine toplam 53,2 milyon ABD doları yatırım yaptığını aktaran site, 2012 yılında 4,6 milyon ABD doları olan FinTech yatırımlarının miktarının, 2016 yılında yüzde 175 büyüyerek 29 milyon ABD dolarına ulaştığını söyledi. 2016 yılında toplam yatırımın yarısının Cardtek ve iyzico’ya gittiğinin de altını çizdi.

Haberde aktarılana göre, Türkiye’deki FinTech ekosistemi, sahip gücü iş birliği kültürüne borçlu. Türkiye’deki büyük bankalar, daha rekabetçi ve yenilikçi olmak için FinTech şirketleri ile ortaklık yapıyorlar. Site; bazı FinTech şirketlerinin mobil hizmetlerini iyileştirmek ve müşteri memnuniyetini artırmak adına, büyük Türk bankaları için online ve mobil bankacılık çözümleri ve şubesiz bankacılık hizmetleri geliştirdiklerini de söyledi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından geliştirilen ödeme sistemi Troy’a da geniş yer ayıran site, “Türkiye’nin en büyük bankalarından birinin ortak çalışması ve ayrıca kart ödemeleri alanında neredeyse tüm bankaların ortak çalışmasının sonucu” ifadesini kullandı.

Troy; “Türkiye’nin nakitsiz toplum misyonu için en büyük itici güçlerden biri” olarak değerlendirdi.

BKM tarafından hazırlanan rapora da yer veren site, Türk FinTech girişimlerinin yüzde 42’sinin bir iş çözümü sunduğunu, FinTech girişimlerinin yüzde 10’unun ise bankalar tarafından başlatıldığını aktardı.

Ödeme sistemlerinin ötesinde Türkiye’nin crowdfunding (kitle fonlaması) alanında güçlü olduğunu da yazan site, Crowdfon ve Arikovani oluşumlarını öne çıkardı. Zek.ai ile Robo-Advisor, Polibis ile de InsurTech çözümleri sunulduğunu okuyucularıyla paylaştı.

Türkiye’de KOBİ’lere sunduğu hizmet ve fatura yönetimi uygulamalarıyla bir başka FinTech şirketi olan Paraşüt’e de yer ayrıldı. Paraşüt’ün; 500 Startups, Revo Capital ve Diffusion Capital gibi isimlerden yatırım aldığını aktaran web sitesi, 3,9 milyon ABD doları finansman sağladığını da yazdı.

Bigpara’dan da bahseden site, firmayı yatırımcıların yerli ve yabancı hisse senetlerine olan ilgisine odaklanan bir finans ve yatırım portalı olarak değerlendirdi. Profesyonel finansçılara, akademisyenlere, finans öğrencilerine, iş adamlarına borsa ve ilgili alanlarda adil ve doğru kararlar vermelerine yardımcı olduğunu aktardı.

FinTech Middle East tarafından kaleme alınan yazıya buradan ulaşabilirsiniz.