2017 yılında fırtına gibi esen FinTech ekosisteminde önemli başlıkların şimdiden gündemi meşgul etmeye başladığı daha heyecanlı bir 2018 bizi bekliyor.

2018 yılının ilk ayını henüz tamamlamadık. Ancak bu denli kısa süre içinde bile FinTech ekosisteminde pek çok önemli olaya şahit olduk. ABD’deki yeni vergi kanunlarından Brezilya ve Hindistan gibi ülkelerdeki dijital bankacılığın yükselişine kadar finansal hizmetler alanını süpüren çeşitli etkinlikler var. Bütün bunları ve daha fazlasını göz önüne aldığımızda, 2018 yılında bankacılık ve finans endüstrileri açısından FinTech ve dijital bankacılık alanını en fazla etkileyecek beş önemli başlığı tekrar hatırlamakta fayda var. İşte o başlıklar;

Biyometri

2018 yılında ses ve yüz tanıma ile parmak izi okuma uygulamaları bankalar ve FinTech’ler için daha fazla çaba sarfedilen alanlar olacak. FintTech ekosistemindeki pek çok oyuncu, geleneksel güvenlik yöntemleri ile çözülemeyen kimlik doğrulama sorunlarında biyometri kullanarak bu sorunları aşmaya odaklanacak.

FinTech’ler açısından sesli bankacılık; Google Home ve Alexa gibi cihazlar giderek daha popüler hale geldiği için daha kolay sunulabilen bir servise dönüşmeye devam edecek. Mastercard geçen sene kendi cihazlarına Alexa yetenekleri ekleyerek, trendi geçen sene yakalamıştı.

Büyük Veri

Veri, finansal hizmetlerde daima kutsal bir yere sahiptir, ancak 2018 bankaların analitik alanda daha güçlü, daha hızlı ve daha kişisel olmak sorunda kaldıkları bir yıl olacak. Bankaların pek çoğu uzun süredir buna hazırlık yapıyorlardı ve bu bankalar için 2018 çok zorlu geçmeyecek ancak bu trende hazırlıklı olmayan bankalar için müşterilerine kişiselleştirilmiş deneyimler sunmak giderek zorlaşacak ve rekabette güçlük çekecekler.

Bankaların bu ihtiyacını ve trendini zamanında gören Microsoft gibi şirketler sundukları çözümler ile bankaların analitik süreçlerini daha iyi yönetmesini teşvik ederlerken kendi satışlarını da yükseltmeyi hedefliyorlar.

Elbette makine öğrenmesine dayalı yapay zekâ uygulamaları veri analizi açısından da önem kazanan yenilikçi alanların başında geliyor ve bankaların bu alanda da 2018’de yeni projelere imza atmasını beklemek hatalı bir tahmin olmaz. Eğer bankalar FinTech’ler ile bu alanda işbirliğine giderlerse bu sene göreceğimiz farklı uygulamalar ile çok ilginç bir yıl olacak.

Nakitsiz Yaşamın Yükselişi

Artık pek çok nakitsiz bir yaşamın getirdiği avantajları keşfediyor. Kayıtdışı ekonomiyi engellemesi başta olmak üzere nakitsiz bir yaşamın getirdiği avantajlar ile sağlanan teşvikler ve yapılan uygulamalar sayesinde 2018’de nakitsiz ödemelerin artış göstereceğine kesin gözüyle bakabiliriz.

Çin gibi ülkeler, Alipay ve WeChat gibi şirketleri ile nakitsiz ödeme uygulamalarında küresel olarak hem liderliğe oynuyor hem de sektöre yön veriyorlar. ABD’de merkezli ödeme platformları Venmo, Zelle, Stripe, Apple Pay ve Google Pay dijital olduğu kadar kart sahipleri için de sundukları çeşitli ödeme yöntemleri ile tüketicileri nakitsiz işlemlere teşvik ediyorlar. Kesinlikle, hızla yükselen nakitsiz bir yaşamın hakim olduğu 2018 bizi bekliyor.

Bireysel Finans Yönetiminde Yapay Zeka

Bireysel finans yönetimi (Personal Finance Management – PFM) artık kökleri geçmişe giden geleneksel modasından uzaklaşıyor ve Avrupa’da PSD2‘nin ortaya çıkması ile yapay zekanın devreye girmesi derinden bankacılık ve finans sektörünü etkiliyor.

Bu yeni trend daha önce adını hiç duymadığımı FinTech girişimlerine devasa bir fırsatlar denizi sunarken daha fazla otomasyon ve yapay zeka çözümlerine yönelen bankalar için daha verimli portföy yönetimi mümkün hale geliyor. Şüphesiz ki bu sene de geleceğe yatırım yapan bankaların daha fazla PFM çözümleri sunan FinTech girişimi satın aldığını veya işbirliğine gittiğini göreceğiz.

FinTech Düzenlemeleri

Pek çok endüstri uzmanı, Avrupa bankalarının API’lerini banka dışı ödeme hizmetleri sağlayıcılarına açmalarını gerektiren önemli bir Avrupa yönetmeliği olan PSD2’yi takiben, Kuzey Amerika pazarında da bazı değişiklikler olacağını öngörüyor. Buna paralel olarak Hindistan’da hükümet destekli çabalarla nakitsiz yaşama geçiş kamu ve özel kurumlar teşvik ediliyor.

Doğu Asya’da bulunan pek çok ülke FinTech alanında küresel merkezlere dönüşmek için geçtiğimiz yıllarda tamamladıkları düzenlemeleri daha da zenginleştirmek için çaba içerisindeyken pek çok ülke de Blockchain ve Kirptoparalar açısından geç kalmamak üzere muhtelif düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor. Gerçekten, 2018 yılı FinTech düzenlemeleri açısından küresel bir dönüşüme şahit olduğumuz önemli bir yıl olabilir.

Bank Innovation sitesindeki haberden derlenmiştir. Bu çalışmanın gerçekleştirilmesinde yardımcı olan Seda İnci’ye teşekkür ederiz.