Finans ve ekonomi dünyası için geleneksel hale gelen Dünya Ekonomik Forumu 23-26 Ocak tarihlerinde Davos’ta gerçekleşti. Bu sene forumda en çok konuşulan konular arasında Blockchain ve kripto paralar yer aldı.

Geçtiğimiz günlerde sizler ile paylaştığımız haberimizde Davos’ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum – WEF) bünyesinde kripto paralar (varlıklar) üzerine özel bir oturum gerçekleştiğini paylaşmıştık. Forumun bitmesi ile birlikte görünen o ki kripto paralar ve altında kullanılan Blockchain teknolojisi üzerine tartışmalar sadece bu oturumla sınırlı kalmamış.

Fortune internet sitesinde yayınlanan bir habere göre WEF bünyesinde kripto paralar ve Blockchain teknolojisi bolca konuşuldu. Bu çerçevede bir grup bu teknolojiyi tehlikeli bulurken diğer bir grup faydalarını öne çıkartmayı tercih etti.

Yazıda paylaşılan derlemelere göre Amerikan Hazine müşteşarı Bitcoin ve diğer kripto paraları yasa dışı kullananlara yoğunlaştıklarını, İngiltere başbakanı hükümetlerin bu tür suç ihtimallerini oldukça ciddiye alması gerektiğini, IMF başkanı ise kripto paraların terörün finansmanı ve karapara aklama faaliyetlerini gizleyebildiğine dikkat çekti.

Öte yandan Kanada Merkez Bankası başkanı Blockchain teknolojisinin dahiyane olduğunu, yatırımcı Soros göçmenlerin para transferi gibi iyi amaçlar için kullanıldığında oldukça faydalı bir teknoloji olduğunu belirtti. Ayrıca Blockchain teknolojisinin dijital kimlik ve sahtekarlığın azaltılması alanlarında kullanımının da oldukça faydalı olabileceği forumda ele alındı.

Sonuç olarak her ne olursa olsun yeni bir teknolojik gelişmeyi tüm sorunların kaynağı ya da çözümü olarak görmenin doğru olmadığı, önemli olanın  kullanım alanı olduğu makul bir ortak akıl olarak forumun en sevindiren değerlendirmesi olarak karşımıza çıktı.

Fortune’da yer alan yazının sonunda ise Starbucks’ın sahibi Howard Schultz’ın gelecekte Blockchain teknolojisine dayanan bir veya daha fazla kripto paranın yasal hale geleceğine ve bunu çıkaran kuruma olan güvenle tüketicilerin kullanımının artacağını vurgulayan sözlerine yer verilerek aslında üstü kapalı bir şekilde devletlerin ve hükümetlerin değil küresel ticari markaların burada önemli bir rol oynayacağına dair mesaj verilmeye çalışılıyor.

Bu haberin derlenmesinde yardımcı olan Edgar, Dunn & Company Türkiye Ülke Müdürü Kayhan Akyıldız‘a teşekkür ederiz. Kendisini Medium, Linkedin veya Twitter hesapları üzerinden takip edebilirsiniz.