FinTech İstanbul Londra temsilcimiz Aylin Alkan, “Global Sandbox” başlıklı bir değerlendirme toplantısına katılarak etkinlikte ele alınan konuları derledi.
Hogan Lovells’in ev sahipliğinde Innovate Finance haftası çerçevesinde düzenlenen “Global Sandbox “ konulu oturuma yaklaşık 40 kişi ile birlikte katıldım. Katılanların büyük bir kısmı Hogan Lovells çalışanıydı, etkinliğe az sayıda banka temsilcisi ve yine bir kaç FinTech girişimi katılım gösterdi.
Panele katılanlar isimleri paylaşırsam;
Moderatör: Rachel Kent, Global Head of Financial Institutions Group Partner, Hogan Lovells
Konuşmacılar:
Sameer Gulati, Head of Policy & Regulation, Innovate Finance
Jamie Campbell, Bud Platform (Sandbox kullanıcısı)
Anna Wallace, Innovate Head of Department, FCA
Tarafların ortak görüş belirttikleri konuları aşağıdaki gibi özetleyebilirim;
@Sandbox uygulaması, yenilikçiliği ve rekabeti desteklediği gibi riskleri azaltmayı hedefliyor.
@Hem politika belirleyiciler hem de girişimciler Sandbox ortamında teknolojiyi öğreniyor. Oldukça maliyetli olabilecek ürün ve iş modellerini gerçek zamanlı, güvenli bir ortamda, açok düşük maliyetler ile test ederek geliştirebiliyorlar.
@Finans sektörü gibi düzenlemelerin yoğun olduğu ortamlarda güvenli uygulamalar geliştirmek isteyenler için düzenleyicilerin sunduğu Sandbox ortamları önemli ancak tek çözüm değil. Endüstrinin de kendi içinde Sandbox ortamları oluşması önem taşıyor.
@Sandboxlar sadece girişimler ya da küçük firmalar için değil, bankalar için de ürün ve iş modellerini deneyecekleri oldukça önemli bir ortam sağlıyor.
@Sandbox uygulaması ile düzenleyiciler, sürecin erken dönemlerinde risklerin farkında olma avantajını yakalıyor.
@İngiltere’deki Sandbox ortamında şu anda 200 firma var.
@Aynı tutkuyu paylaşan düzenleyiciler 14.2.2018 tarihinde bir toplantı yaparak bira raya geldiler. Bu toplantıda Global Sandbox ortamını oluşturmaya karar verdiler. Konu sadece Brexit ile alakalı değil, mevcut tecrübeleri küresel sahada paylaşmak ve sınır ötesi iş yapmak isteyen şirketler için aynı güvenli ortamı oluşturmak amaçları arasında yer alıyor.
@Uluslararası işlem yapan firmalar, farklı uygulamalar sebebiyle özellikle AML & KYC ve ödeme servisleri alanında zorluk yaşıyorlar. Global Sandbox ortamı kurulabilirse girişimler ve şirketler, farklı düzenleyiciler altında ürün ve modellerini test edebilecekler. Düzenleyicilerin büyük kısmı sadece İngiltere pazarında değil, faklı pazarlara açılmak isteyen firmaların varlığından haberdarlar ve onların rekabete daha hızlı ve verimli hazırlanmalarını sağlamak için Global Sandbox’ın önemi üzerinde duruyorlar. Ayrıca orta vadede, ülkeler arası Global Sandbox kapsamında ortak ve tutarlı kurallar belirleyerek beraber uygulamaya kesin gözü ile bakıyorlar.