Güney Kore’nin kripto para alanında yaptığı düzenlemeler, yeni nesil ekonominin ayak sesleri olarak değerlendiriliyor.

2017 yılındaki yatırımcı patlamasından bu yana, kripto endüstrisinin ön saflarında yer alan Güney Kore’nin, kripto para birimleriyle ilgili görüşleri kademeli olarak değişmeye devam ediyor. Geçtiğimiz ay kapsamlı ICO yasağının kalktığı resmi olarak açıklanırken, Güney Kore, Blockchain ile desteklenen dördüncü sanayi devrimine liderlik etme niyetiyle ön plana çıkıyor.

Güney Kore bir süredir kripto endüstrisi ile yakın temas halinde. İlk olarak, Kore hükümeti 2017 yılının temmuz ayında, Bitcoin’i bir havale yöntemi olarak yasal hale getirdi ve FinTech şirketlerinin 20 bin dolar değerindeki Güney Kore Won’unu Bitcoin olarak işlemesine izin verdi. Sonuç olarak, yerel döviz büroları ülkenin en büyük mali düzenleyicisi olan Financial Services Commission’a (FSC) bağlanırken, veri işlemesi için Know Your Customer (KYC) ve yasa dışı para aklama işlemlerine karşı gözcülük etmesinde kilit rol oynayan Anti-Money Laundering (AML) diğer görev alan kurum ve şirketler oldular.

Görevlendirilen kurumlar ve ortamın yasallaşma süreciyle beraber, ülke çapında Bitcoin endüstrisi katlanarak büyümeye devam etti. Yine aynı dönemde, yerel döviz piyasası küresel Bitcoin alım satımlarının yüzde 14’ten fazlasını gerçekleştirerek, Amerika ve Japonya’nın ardından üçüncü büyük haline geldi. Fakat çok az bir süre sonra FSC, piyasadaki dolandırıcılık işlemlerinin artmasını gerekçe göstererek ICO için kapsamlı bir yasağı yürürlüğe soktu.

Güney Kore, neden Bitcoin için kapsamlı önlemler aldı?

2017 yılının Aralık ayına gelindiğinde, hükümet borsada anonim işlem yapılmasını yasaklamıştı. Yani, bankaya verdiğiniz bilgiler, borsaya verdiğiniz bilgiler ile eşleşmezse kripto paralarla işlem yapamıyordunuz. Bunun üzerine Güney Kore Başbakanı, Bitcoin’in çocukları uyuşturucu ticareti gibi kötü eylemlere karıştırma ihtimali gerekçesiyle, yabancılara ve yaşı küçük olanlara Bitcoin ticaretini yasakladı. Tüm bu yaşananların son noktasıyla Mart 2018’de hükümet yetkililerinin kripto para bulundurması veya ticaretini yapması yasaklandı.

Bitcoin’nin ülkede tamamen yasaklanacağı fikri piyasada paniğe yol açmışken, Güney Kore başkanının yönetim ofisi Blue House böyle bir şeyin yaşanmayacağı yönünde beyan sundu.

Bu geniş yasak döneminde Blockchain Industry Association’a göre, ülkede Bithumb, Korbit ve Coinone gibi bir düzine kripto para ticareti gerçekleştirildi. Kripto paralara olan talep o kadar yükseldi ki, bu birimler diğer ülkelere göre yüzde 30 daha yüksek fiyatlarla işlem gördüler. Ardından anonim ticaret yasağı yürürlüğe girince, CoinMarketCap birkaç önemli Güney Koreli borsayı, pazarda ciddi bir düşüşe neden olan fiyat farklılıklarını öne sürerek listesinden çıkarttı. Özellikle Ripple bu durumdan çok etkilenmiş, 20 milyar doların üzerinde değer kaybederken, yüzde 30’luk bir fiyat düşüşü yaşamıştı.

Coin Telegraph’ta yer alan makalenin tamamını bu sayfadan okuyabilirsiniz.