Özbekistan’da devlet idare sisteminin modernizasyonu ve dijital ekonominin ülke içinde ilerletilmesine yönelik hükümet yeni bir adım attı. Blockchain teknolojisi, kripto para birimlerinin geliştirilmesi ve entegrasyonuna yönelik bir kararname hazırlandı.

Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev 3 Temmuz’da “Özbekistan Cumhuriyeti’nde dijital ekonomi gelişimi için önlemler” başlıklı kararı imzaladı. Kararname bazı somut değişiklikler için tasarlanarak, küresel ekonominin kilit gelişimi olan Blockchain, yapay zeka ve kripto ile ilgili atılacak adımları içeriyor. Özbekistan’da dijital ekonominin tanıtılması için gerekli koşullar da kararnamedeki diğer adımlardan biridir.

Kararnameye göre 2018-2020 yılları arasında Hükümet Proje Yönetimi ve Bilgi Teknolojileri, Blockchain’in geliştirilmesi için bir program oluşturacak. 2020’ye kadar programın tamamlanması kararlaştırıldı. Özbekistan’da 2021 yılının Blockchain için büyük bir yıl olması öngörülüyor. Blockchain hükümetin birçok bölümüne entegre edilerek, kimlik doğrulamak için blockchain tabanlı veri sistemleri kullanılacak. Ayrıca, şirket yönetim sistemlerinde ve işlemlerin silinmesinde de bu teknolojinin kullanılması planlanıyor.

Kripto borsalarında özel lisanslar aldıktan sonra kullanıcıların işlem yapmalarına izin verilecek. Ayrıca kripto vergi hukukunda düzenleme yapılarak, kripto borsalarındaki ciroya ilişkin işlemlerin vergiye tabi olmayacağı ve buradan elde edilen gelirlerin vergi matrahına dahil edilmeyeceği açıklandı.

Özbekistan blockchain ve kripto para birimleri üzerinde olumlu bir duruş sergiliyor. Kripto paraları yasaklayan ülkelerden farklı olarak, Özbekistan yasağa karşı düzenlemeyi tercih etti ve giderek daha popüler hale gelen bir endüstriden kaçınmak yerine yenilikçi bir karar verdi. Şubat ayında Özbekistan, Eylül 2018’de blockchain ve kripto para birimlerine yönelik düzenlemenin planlandığı açıklandı. Temmuz ayında ise “Blockchain Yetenek Merkezi” faaliyete geçecek. Bu merkezde Blockchain’in potansiyel kullanımı, mesleki yeteneğin artırılması ve yerel gelişimlerin desteklemesi amaçlı raporlar yer alacak.

Özbekistan’ın bu kararı, yeni teknolojinin rutin hükümet işlemlerinde kullanılmasına olanak sağlayacak. Birkaç gün önce de bir İngiliz milletvekili, blockchain inovasyonu ile verimliliği artırarak hükümet harcamalarının %1 oranında azaltılabileceğini açıklamıştı.

Doğru bir şekilde uygulandığında, blockchain hem kamu hem de özel sektörü köklü bir şekilde değiştirme potansiyeline sahip. Bu nedenle Özbekistan, “Blockchain Yetenek Merkezi” projesini önemsiyor. Amaç, geliştiricilere yardımcı olmak ve blockchain’in olumlu etki yaratabileceği alanlarda entegrasyonunu hızlandırmaktır.

Haberi hazırlayan Seda İNCİ’ye teşekkür ederiz