CB Insights tarafından yayımlanan 2018 yılı ikinci çeyreğine ait Küresel FinTech Raporu’na göre, Nisan-Haziran arası dönemde 383 girişim, toplam 20 milyar dolar yatırım aldı.
Girişim sermayesi destekli FinTech yatırımları, yılın ikinci çeyreğinde yeni bir rekora imza attı. Bankacılık ve ödeme sistemlerine yıkıcı inovasyonu getiren FinTech şirketleri, geride bıraktığımız üç ayda toplam 20 milyar dolar yatırım almayı başardı. Bu muazzam sıçramanın ana aktörü ise Çinli e-ticaret devi Alibaba’nın FinTech ayağı olan Ant Financial oldu.
Yakın dönemde 14 milyar dolar yatırım alan Ant Financial, tek başına tüm FinTech yatırımlarının yüzde 70’ine imza atmış oldu. Ancak bu dev yatırım olmadan da dünyanın dört bir yanındaki FinTech şirketleri 6,3 milyar dolar fon toplayarak, yılın ilk çeyreğindeki 5,6 milyar dolarlık yatırımı geride bırakmayı başardı. Öyle ki, Q2 2018 öncesinde en yüksek yatırımın gerçekleştiği çeyrek 2016 yılının Nisan-Haziran dönemiydi. Üstelik bu çeyrekte toplanan 8,3 milyar dolar fonun yarıdan fazlası da yine Ant Financial’a aitti.
Asya bölgesi FinTech ekosisteminin lokomotifi oldu
Ant Financial yatırımı, FinTech ekosistemi içinde yükselen bir başka trende dikkat çekiyor. Asya merkezli girişimlerin aldıkları yatırım, toplam pazar içinde gözle görülür biçimde artıyor.
Yatırım sayısı açısından da ilk çeyreğe oranla artışa tanık olan FinTech ekosistemi, bu dönemde girişimler ve risk sermayeleri arasında toplam 383 sözleşmeye ev sahipliği yaptı. Asya FinTech’leri, bu yatırımların 133’ünü gerçekleştirerek lider oldu. Sadece Çin’de 68 ayrı erken aşama fonlama oturumu gerçekleşti. “Mega yatırım” olarak adlandırılan 100 milyon dolar üstü oturumların ise 14’ünün yedisi yine Asya bölgesinden geldi.
CB Insights raporunda ayrıca yılın ilk yarısında FinTech alanında 46 çıkış (exit) gerçekleştiği belirtiliyor. Satın almalar ve halka arzlar şeklinde gerçekleşen bu çıkışlardan en çok dikkat çekenler ise PayPal’un 2,2 milyar dolarlık rekor iZettle alımı ve Adyen’in halka arzı oldu. Tüm bu gelişmeler ışığında küresel FinTech unicorn’u sayısı 29 olurken, bu çeyrekte unicorn kulübüne katılanlar Circle, TradeShift, Dataminr, Revolut ve Policybazaar olarak sıralandı.
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.