Japonya Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Masayoshi Amamiya, merkez bankalarının kendi dijital para birimlerinin faydaları ve riskleri üzerinde dikkatli olması konusunda uyarıyor.

Amamiya’ya göre merkez bankaları, kendi dijital para birimlerini çıkartarak özel sektör para akışı için bir köprü görevi görebilir ve ödemeleri kolaylaştırabilir. Yine de böyle bir uygulama, özel sektör finans inovasyonunu engelleyebilir ve düşük maliyetli dijital para birimleri çıkarmayı başarırlarsa, ticari bankalardaki mevduatlardan para çekilmesine yol açabilir.

Gelişmekte olan bazı ekonomiler merkez bankası destekli dijital para birimi (CBDC) çıkarmayı ciddi ciddi düşünüyor. Bu para birimlerinin para aklama gibi sahteciliklerle ve esneklik eksiği olan finansal yapılarla mücadele etme konusunda yardımcı olması bekleniyor.

Amamiya’ya göre Japonya ve diğer gelişmiş ülkelerin bu tür problemlerle başa çıkması için acil olarak CBDC’lere ihtiyaçları yok: “Gelişmekte olan ekonomilerin aksine, biz acele bir şekilde CBDC çıkarmaya çalışmamalıyız.

Amamiya, gelişmiş ekonomilerin asıl derdinin piyasaya CBDC sürmekten ziyade para aklamadaki regülasyonlar ve denetim olduğunu da sözlerine ekliyor. Buna karşın, Japonya Merkez Bankası’nın CBDC’leri araştırdığını ve konu hakkında farklı ülkelerle birlikte çalışıldığını da belirtmeden geçmiyor.

Bank of Japan’ın yanı sıra Birleşik Krallık merkez bankaları, euro bölgesi, Kanada, İşveç ve İsviçre geçtiğimiz ay dijital para birimi çıkartmaya yönelik tecrübelerini paylaşacaklarını açıklamışlardı.

KaynakReuters