Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Müdürü Okan Yıldız, her hafta bankacılık ve ödeme teknolojileri dünyasında haftanın öne çıkan gelişmelerini Medium hesabından paylaşıyor. Okan Yıldız’ın kaleminden haftanın önemli FinTech gelişmelerini aktarıyoruz.
Geçtiğimiz hafta 2019 yılını değerlendiren 2 rapor yayınlandı. Bunlardan ilki FinTech İstanbul tarafından hazırlanan “Türkiye’de ve Dünyada Fintech” raporuydu. Diğeri ise FIS-Worldpay tarafından hazırlanan ve Türkiye’deki ödemelerin dağılımına da yer verilen “Global Payments Report” idi.
Dünyada büyük endişeye yer veren koronavirüsün ekonomiler ve ticaret üzerine etkileri büyük oluyor. Dünya sağlık örgütü ise virüsün yayılmasını yavaşlatmak için temassız ödeme yapılmasını önerdi.
İngiltere Merkez Bankası yöneticilerinden Jon Cunliffe, banka dışı oyunculara ait dijital paralara tüketicilerin ilgi göstermesi halinde bankaların verdiği kredilerin azalabileceğine dikkat çekti.
Haftanın belki de en önemli haberi ise Avrupa’nın en başarılı fintech’lerinden Klarna’nın Ant Financial’dan yatırım alması oldu.
Keyifli okumalar…
1. Türkiye’de ve Dünyada Fintech Raporu Yayınlandı
Fintech İstanbul tarafından hazırlanan ve 2019 yılında fintech dünyasında öne çıkan trendlerin ve gerçekleşen yatırımların incelendiği “Türkiye’de ve Dünyada Fintech” raporu yayınlandı.
- 2019’da ülkemizde 8 fintech exit yaparken toplamda 17 fintech, 8,4 milyon dolar yatırım aldı.
- Dünya genelinde gerçekleşen fintech yatırımları 49,9 milyar dolardan 35,7 milyar dolara gerilerken yatırım adedi de 3.417’den 2.827’ye düştü.
- Yatırımlar kıta bazında incelendiğinde ise Çin’de gerçekleşen düşüş göze çarpıyor. 14,5 milyar dolarlık Ant Financial yatırımının 2018 yılında gerçekleşmesi ve 2019 yılında Çin ile ABD arasında yaşanan gerilimin etkisiyle Asya’nın fintech yatırımlarındaki payı %58’den %22’ye geriledi.
- Yılın en büyük yatırımını ise Alibaba ve SoftBank tarafından desteklenen Hindistanlı Paytm’e yapılan 1,66 milyar dolarlık yatırım oldu.
Kaynak: FinTech İstanbul
2. Dünya Sağlık Örgütü, Koronavirüs’ten Korunmak için Temassız Ödeme Yapılmasını Öneriyor
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), ticaret ve finans dünyası üzerindeki etkileri hissedilmeye başlayan ve 3 binin üzerinde kişinin ölümüne sebep olan koronavirüsten korunmak için temassız ödeme yapılmasını önerdi.
- Koronavirüse sebep olan mikropların sert yüzeylerde 2 saat ile 9 gün arasında yaşadığını belirten örgüt, temassız ödemelerin virüsün yayılmasını yavaşlatacağına dikkat çekti.
- Virüsün yayıldığı Çin’de ise düzenleyiciler, geçtiğimiz haftalarda yaptığı duyuruda kullanılmış banknotların dezenfekte edilip 7–14 gün arasında kasalarda tutulacağını açıklamıştı.
Kaynak: Finextra, Daily Mail
3. BoE: “Kripto Paralar, Banka Kredilerinin Azalmasına Sebep Olabilir”
BIS (Bank for International Settlements) öncülüğünde merkez bankası dijital paralarını değerlendirmek üzere çalışma yapacak olan merkez bankalarından biri olan İngiltere Merkez Bankası (Bank of England — BoE), kripto paraların ve stablecoin’lerin finans sektörü üzerindeki olası etkilerine dikkat çekti.
- Banka yöneticilerinden Jon Cunliffe, bireylerin paralarını bankalardan çekip teknoloji şirketlerine ait sanal cüzdanlara taşıması halinde bankacılık sistemi üzerinden sunulan kredilerin azalabileceğini hatta bitebileceğini belirtirken düzenleyicilerin dijital paralara onay verirken dikkatli olması gerektiğini vurguladı.
- Cunliffe bu dijital paraların; rekabet, veri koruma ve kara para aklamayla mücadeleyle ilgili gereklilikleri karşılaması gerektiğini ifade etti.
4. E-ticaret Ödemelerinin %42’sinde Dijital Cüzdanlar Kullanılıyor
FIS ve Worldpay tarafından hazırlanan, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu çok sayıdaki ülkeyi de ele alan Global Payments Report isimli kapsamlı rapor yayımlandı.
- Raporda Çin dışındaki ülkelerde en popüler dijital ödeme yöntemlerinin Apple Pay, Google Pay ve Samsung Pay olduğu, Amazon Pay’in ise işyeri ağını hızla genişlettiği belirtiliyor.
- İlerleyen dönemde pastadan pay alacak online ödeme yönteminin ise Klarna, Afterpay, Affirm gibi şimdi al sonra öde çözümleri olduğuna dikkat çekiliyor. 2023 yılında bu yöntemin, e-ticaret işlemlerinin %3’ünü oluşturması bekleniyor.
- Rapora göre 2019 yılında e-ticaret işlemlerinin %42’sinde dijital/mobil cüzdanlar kullanıldı. Bu oranın 2023 yılında %52’ye yükselmesi bekleniyor.
- POS işlemlerinde ise dijital cüzdanların payı 2019 yılında %22 oldu. 2023 yılında cüzdanların payının %30’a yükseleceği öngörülüyor.
- Rapora göre aynı dönemde nakit ödemelerin payı ise %30’dan %19’a gerileyecek.
Türkiye’de E-ticaretin Payı %8
Rapora göre ülkemizde e-ticaretin tüm ödemeler içerisindeki payı %8…
- E-ticaret ödemeleri içerisinde dijital/mobil cüzdanlar ile yapılan işlemlerin payı ise %6 olarak açıklandı.
- Yüz yüze işlemlerde nakit ödemelerin payı ise %66…
Kaynak: Payments Cards and Mobile
5. Ant Financial’dan Klarna’ya Yatırım
Daha önce yapılan işbirliği kapsamında AliExpress’e entegre olan İsveç merkezli şimdi al sonra öde şirketi Klarna, bu kez Alibaba’nın finans kolu Ant Financial’dan yatırım aldı.
- Yatırıma konu olan hisse oranının %1’den az olduğu ve yatırımın, mevcut değerleme olan 5,5 milyar doların bir miktar üzerinde bir değerleme ile gerçekleştiği belirtiliyor.
- 2005 yılında kurulan Klarna’nın CEO’su Sebastian Siemiatkowski, iki şirketin birlikte yeni ürünler geliştireceğini açıkladı. Şirketin Çin pazarına girme niyetinin ise olmadığı belirtiliyor.
- Aralarında H&M, IKEA, Expedia, Adidas, Spotify, Samsung, Nike’ın da bulunduğu 200 bin işyeri ile entegrasyonu olan ve kullanıcılarına 14 ila 30 gün sonra ödeme yapma imkanı veren Klarna’nın 85 milyon kullanıcısı bulunuyor.
- Klarna’nın yatırımcıları arasında Snoop Dogg, Sequoia Capital ve CBA (Commonwealth Bank of Australia) gibi kişi ve kurumlar bulunuyor.
Kaynak: Reuters, Techcrunch, PYMNTS, CNBC, Financial Times