Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Müdürü Okan Yıldız, her hafta bankacılık ve ödeme teknolojileri dünyasında haftanın öne çıkan gelişmelerini Medium hesabından paylaşıyor. Okan Yıldız’ın kaleminden haftanın önemli FinTech gelişmelerini aktarıyoruz.
Accenture tarafından yapılan bir araştırma, bireylerin en güvendiği kurumların bankalar olduğunu ancak sıkılaşan düzenlemeler ve yeni nesil oyuncuların pastadan aldığı payın büyümesiyle gelirlerinde kayıp yaşanabileceğini ortaya koydu.
Finans dünyasını yeni bir boyuta taşımakta olan açık bankacılık sadece fintech’ler için değil, geleneksel bankalar için fırsat oluşturuyor. Bunun bilincinde olan Barclays, müşterilerine farklı bankalardaki hesapları üzerinden ödeme yapma imkanı vermeye başladı.
Cihaz ve işletim sistemi sahibi şirketlerin dijital ve mobil ödeme cüzdanları ile yapılan ödemelerin (OEM Pay) gelişimi üzerine bir rapor hazırlayan Juniper Research ise Apple Pay’in Çin’deki yaygınlaşması ve toplu taşımada mobil temassız ödemelerin artmasıyla bu işlemlerin 2024 yılına kadar 3 katına çıkacağını öngördü.
İngiltere e-para lisansına sahip olan ve işbirlikleriyle bankacılık hizmeti sunan Revolut, ülkede bağımsız biçimde hareket edebilmek adına bankacılık lisansı için başvuru yapmaya hazırlanıyor.
Amazon’un Go isimli kasiyersiz mağaza teknolojisini lisanslayıp diğer perakendecilere satacağı iddia edilmişti. Bu iddialar “Just Walk Out” isimli çözümle vücut bulurken ilk mağaza 16 Mart’ta Newark Havalimanı’nda açılıyor.
Keyifli okumalar…
1. Rapor: Bireyler En Çok Bankalara Güveniyor ancak Bankaların Gelirleri Azalabilir
Accenture tarafından 15 bin kişi ile gerçekleştirilen görüşmelerin çıktılarıyla hazırlanan “Purpose-driven Banking — Can trust create win-win banking relationships?” isimli raporda, tüketicilerin güvendiği kurumlar ve bankaların gelirlerinde yaşanabilecek olası gelir kayıpları araştırıldı.
Araştırmaya göre yaşanan finansal krizlere karşın bireylerin verileri ve finansal hizmetler konusunda en güvendiği kurumlar bankalar oldu.
Buna karşın önümüzdeki 3 ila 5 yılda bankaların, bireysel bankacılık gelirlerinin %5’inin risk altında olduğu belirtiliyor.
- Gelir kayıplarında temel etken ise artan rekabet ve düzenlemelerolacak.
- Bireysel bankacılık gelirlerinin en fazla azalacağı ülkelerin ise Avustralya, İngiltere, Hong Kong, İspanya ve ABD olacağı öngörülüyor.
- Raporda yeni nesil bankaların ücretsiz olarak sunduğu hizmetlerinbankaların gelirlerini azalttığına dikkat çekiliyor.
- Bu riski azaltmak için bankaların ücret yapısını sadeleştirmesi ve şeffaflaştırması gerektiği vurgulanıyor.
Kaynak: Payments Cards and Mobile
2. Barclays, Müşterilerinin Diğer Bankalardaki Hesapları Üzerinden Ödeme Yapmasını Sağlayacak
Eylül 2018’den bu yana müşterilerine diğer bankalardaki hesaplarını ve kredi kartlarını görme imkanı veren Barclays, açık bankacılık tabanlı çözüm ile diğer bankalardaki hesaplardan ödeme yapılmasını da sağlayacak.
- İlk etapta NatWest, Nationwide ve Bank of Scotland ile entegre olan banka, kısa süre içerisinde Santander, Lloyds, Halifax ve RBS ile de entegre olacak.
Kaynak: Finextra, The Sun, Verdict
3. OEM Pay İşlemleri 2024’e Kadar 3 Katına Çıkacak
Araştırma şirketi Juniper Research, cihaz üreticileri tarafından hayata geçirilen ve OEM (Original Equipment Manufacturer) Pay olarak adlandırılan mobil ödeme çözümleri ile yapılan ödemelerin 2020 yılında 333 milyar dolar büyüklüğe ulaşacağını, 2024 yılında ise bu tutarın 1 trilyon doları (%210 büyüme) aşacağını öngördü.
- Apple Pay, Samsung Pay, Google Pay, Mi Pay, Huawei Pay gibi çözümlerin yer aldığı OEM Pay çözümlerinin yaygınlaşmasında Çin’de ve ABD’de Apple Pay işlemlerindeki artışın belirleyici olacağı belirtiliyor.
- OEM Pay işlemlerindeki artışta bir diğer önemli etken ise toplu taşımada temassız ödemelerdeki artış olacak.
- 2020 yılında 4,9 milyar olan temassız ulaşım ödemesi sayısının 2024 yılında 13,6 milyara yükselmesi bekleniyor.
- Apple Pay ile rekabet edebilmeleri için diğer OEM Pay’lerin banka işbirlikleriyle yaygınlaşması ve kullanıcıların harcamalarına dair öneriler içeren özellikler eklemesi gerektiği belirtiliyor.
Kaynak: NFCW, Juniper Research
4. Revolut, İngiltere’de Bankacılık Lisansı Başvurusu Yapacak
Şubat ayında 5,5 milyar dolar değerleme üzerinden yatırım alarak Avrupa’nın en değerli fintech’lerinden biri olan Revolut, yıl sonuna kadar İngiltere’de bankacılık lisansı almak istiyor.
- 2018 yılında Litvanya Merkez Bankası’ndan Avrupa’da bankacılık hizmeti vermek için lisans alan Revolut, İngiltere’de ise bir banka olarak değil, düzenleyici kurum FCA tarafından onaylanmış bir e-para kuruluşu olarak hizmet veriyor.
- İngiltere’de 2015 yılından bu yana hizmet veren Revolut, mevduat toplama ve kredi verme hizmetlerinden Lending Works gibi oyuncularla işbirliği yapıyor.
- 2 bin çalışanı olan Revolut’un 10 milyon müşterisi bulunuyor.
5. Amazon, Kasiyersiz Mağaza Teknolojisini Diğer Perakendecilere Satacak
Kasım ayında basına yansıyan haberlerde Amazon’un Go isimli kasasız mağaza teknolojisini daha büyük mağazalarda test edip rakiplerine lisanslayacağı belirtilmişti.
- Önceki hafta Go Grocery isimli daha büyük bir alandaki market konseptini hayata geçiren Amazon, bu kez teknolojisini “Just Walk Out”ismiyle rakiplerine satmaya hazırlanıyor.
- Amazon, marketlere kredi kartı ile giriş yapılmasını ve ödeme yapmadan çıkılmasını sağlayacak teknolojinin mağazalara kurulumunun birkaç hafta içerisinde tamamlanacağını belirtiyor.
- Just Walk Out teknolojisini kullanacak ilk perakendecinin ise 10 havalimanında 100 mağazası bulunan OTG olduğu açıklandı. İlk mağaza ise 16 Mart’ta Newark Liberty Uluslararası Havalimanı’ndaki CIBO Express Gourmet Market olacak.
Kaynak: NFCW, Techcrunch