Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Müdürü Okan Yıldız, her hafta bankacılık ve ödeme teknolojileri dünyasında haftanın öne çıkan gelişmelerini Medium hesabından paylaşıyor. Okan Yıldız’ın kaleminden haftanın önemli FinTech gelişmelerini aktarıyoruz.

Finans dünyasında son yılların en büyük skandallarından biri haziran ayında yaşandı. Bilançosundaki 1,9 milyar euro’nun kayıp olduğunun (ya da hiç var olmadığının) ortaya çıkması Almanya’nın son dönemde yıldızı parlayan fintech’i Wirecard için sonun başlangıcı oldu.

Geniş kitlelere hızlı biçimde erişme potansiyeline sahip olan teknoloji devlerinin finansa duyduğu ilgi, düzenleyicilerin en ihtiyatlı davrandığı konulardan biri. Geçtiğimiz hafta WhatsApp’ın ödeme çözümünü ulusal çapta kullanıma sunacağı ilk ülkenin Brezilya olacağını paylaşmıştım. Bu girişim, şimdilik merkez bankasının izin vermemesi nedeniyle askıya alındı.

Finansal hizmetler sunan teknoloji şirketlerinden bir diğeri olan Amazon ise Amazon Pay isimli ödeme çözümünü yaygınlaştırmak için Adyen ile işbirliği yaptı.

Açık bankacılıkla ilgili haberleri sizlerle paylaşmaya devam ediyorum. NatWest’in Payit isimli açık bankacılık tabanlı ödeme çözümünü kullanıma sunduğu hafta içerisinde Mastercard da Finicity isimli açık bankacılık şirketine yatırım yaptı.

Keyifli okumalar, sağlıklı günler…

1. Kayıp 1,9 Milyar Euro, Wirecard’ın Sonunu Hazırladı

Bir süredir denetçisi olan EY tarafından yapılan denetimde Wirecard bilançosundaki 1,9 milyar euro’nun kayıp olduğunun ortaya çıkması, Avrupa’da son dönemde yaşanan en büyük skandalın habercisiydi.

Eski CEO’su Markus Braun döneminde dijital ödemelerin yaygınlaşmasıyla birlikte Almanya’nın en önemli finansal teknoloji şirketlerinden biri haline gelen Wirecard’ın değeri; Braun’un istifası, tutuklanması ve şirketin kayıp paranın hiçbir zaman var olmamış olabileceğini açıklaması sonrasında 13 milyar euro’dan 500 milyon euro seviyesine geriledi.

•Braun, yatırımcıları çekmek için şirketin satış hacmini olduğundan yüksek göstererek manipülasyon yapmakla suçlanıyor.

•İddialara göre Filipinler’deki üç şirket, Wirecard gelirinin ve karının önemli bir kısmını oluşturuyor ancak bu şirketler ödemeleri doğrudan Wirecard’a değil, emanet bir hesaba aktarıyordu. Anlaşılan o ki bu şirketlerle yapıldığı belirtilen hizmet ve para akışı fiktif, yani hayal ürünüydü.

•Bu skandalı daha önce gün yüzüne çıkaramayan EY da eleştiri oklarının hedefinde yer alıyor.

•İflas başvurusu sonrasında İngiltere’deki düzenleyici kurum FCA, Wirecard’ın ülkedeki faaliyetlerini askıya aldı.

•Wirecard yönetimi, iştiraklerinin iflas başvurusu yapıp yapmayacağını ise değerlendiriyor.

Kaynak: WSJFinancial TimesTechcrunch

2. WhatsApp Pay‘in Brezilya Macerasına Merkez Bankası “Dur” Dedi

WhatsApp, geçtiğimiz hafta yaptığı duyuruda ödeme çözümünü Brezilya’da kullanıma sunacağını açıklamıştı.

•Ancak Brezilya Merkez Bankası, rekabete olumsuz etkisi olabileceği gerekçesiyle WhatsApp’ın ödeme çözümüne şimdilik “dur” dedi. Merkez bankası yaptığı açıklamada Visa ve Mastercard’dan WhatsApp ile ödeme ve transfer işlemlerini durdurmasını istedi.

•Banka, ülkedeki ödeme sistemine rekabet, verimlilik ve veri mahremiyeti anlamında kalıcı hasar verecek olası bir hizmetin başlangıcına müsaade etmek istemiyor.

•Düzenleyici kurum şimdi WhatsApp’ın hizmetlerinin ülkedeki düzenlemeye uyumluluğunu inceleyip olası riskleri analiz edecek.

•Merkez bankası ile süreç boyunca iletişim halinde olduğu belirtilen WhatsApp’ın bu karara şaşırdığı ancak çözümü hayata geçirebilmek için yerel çözüm ortaklarıyla ve merkez bankasıyla çalışmaya devam edeceği, Kasım 2020’de hayata geçirilecek olan anlık ödeme sistemi Pix’i de destekleyeceğini açıkladığı belirtiliyor.

Kaynak: BloombergVergeNFCWBancoCentral Do Brasil

3. NatWest, Açık Bankacılık Tabanlı Ödeme Çözümü Payit’i Kullanıma Sundu

Online ödemelerde en yaygın ödeme yöntemi kartlı ödemeler olmasına karşın açık bankacılık ve anlık ödemeler eşliğinde hesaptan ödemeler yaygınlaşmaya başlıyor.

•Geçtiğimiz hafta Worldpay, e-ticaret ödemelerinin hesaptan yapılmasını sağlayan Open Banking Hub isimli çözümünü tanıtmıştı.

•Benzer bir adım NatWest’ten geldi ve banka, Payit isimli açık bankacılık tabanlı hesaptan anlık ödeme yapılmasını sağlayan çözümünü tanıttı.

E-ticaret sitelerinin ödeme sayfasında yöntem olarak Payit’i seçen bireyler, ödeme yapmak üzere bankalarının uygulamasına ya da online bankacılık kanalına yönlendirilecek.

•Kullanıcılar, bankalarının uygulaması üzerinden ilgili işleme onay verecek ve ödeme gerçekleşecek.

•İngiltere Open Banking altyapısından yararlanan çözüm, ilk etapta ülkedeki en büyük 9 bankanın müşterileri tarafından kullanılabilecek.

Payit Tanıtım Videosu

Kaynak: altfiFinextra

4. Mastercard, Finicity’i Satın Alarak Açık Bankacılık Alanında Güç Kazandı

Finans dünyasında son dönemin en önemli kavramlarından biri olan açık bankacılık, kart şemalarının ilgi gösterdiği alanlar arasında yer alıyor. Bu ilginin bir çıktısı, ocak ayında Visa’nın 5,3 milyar dolar karşılığında Plaid’i satın alması olmuştu.

•Avrupa’da kendi açık bankacılık platformu bulunan Mastercard ise Finicity isimli açık bankacılık şirketini satın aldı.

•1999 yılında kurulan Utah merkezli şirket için Mastercard 825 milyon dolar ödeyecek. Belirlenen hedeflerin tutturulması halinde Finicity hissedarlarına 160 milyon dolar daha ödeme yapılacak.

•Finicity, sunduğu platform üzerinden finansal verilerin üçüncü taraflarla bankalar arasında güvenli biçimde paylaşılmasını sağlıyor. Açık bankacılık alanında öne çıkan 3 şirketten biri olduğu belirtilen Finicity’nin konut kredisi alanında güçlü olduğu ifade ediliyor.

•Finicity, finansal veri paylaşımında API standartlarını belirleyen Financial Data Exchange’in (FDX) üyeleri arasında yer alıyor. Plaid, American Express, Citi, FICO, Wells Fargo gibi şirketler de FDX’in üyeleri arasında bulunuyor.

Kaynak: Financial TimesPYMNTSMastercard

5. Adyen, Avrupa’da Amazon Pay’i Yaygınlaştıracak

İşyerlerinin online ödeme kabul etmesini sağlayan Hollandalı Adyen, sunduğu ödeme seçenekleri arasına Amazon Pay’i de ekledi.

•Amazon Pay, Amazon hesabındaki bilgileri kullanarak ödeme anında kart numarası ve adres bilgilerinin girilmesine duyulan ihtiyacı ortadan kaldırıyor.

•Amazon Pay ilk etapta İngiltere, Almanya, Hollanda, Fransa, İtalya ve İspanya’daki Adyen işyerleri tarafından sunulabilecek.

•Adyen ve Amazon arasındaki entegrasyon işyerlerine, Amazon’un sesli asistanı Alexa üzerinden teslimat süreçleri ile ilgili müşterilerine sesle bilgi verme imkanı da verecek.

Kaynak: altfiPaypersAdyen

2008 yılında İTÜ İşletme Mühendisliği lisans programından mezun olan Okan, aynı üniversitenin Endüstri Mühendisliği programından yüksek lisans derecesine sahiptir. Kariyerine 2009 yılında Garanti Ödeme Sistemleri Risk Analiz ekibinde başlamış ve 2012 yılında Bankalararası Kart Merkezi’ne (BKM) katılmıştır. 2016 yılına kadar BKM’de Strateji ve Bilgi Yönetimi ekibinde görev alan Okan, 2016 yılında yeni teknolojilerin ve yaklaşımların ödeme sistemlerine etkisini araştıran ve uygulamalar geliştiren İş Geliştirme ekibine katılmıştır. Fintech, mobil ödemeler, açık bankacılık, BigTech, blockchain ve yapay zekanın yanı sıra Çin ve Hindistan gibi gelişen pazarlara odaklanan Okan, BKM’nin hayata geçirdiği blockchain ve yapay zeka projelerinde de rol almıştır. Fintech dünyasındaki gelişmeleri derlediği haftalık bültenler kaleme alan Okan, kariyerini Haziran 2021’den bu yana Inveo Yatırım Holding’de sürdürmektedir.