Bankalararası Kart Merkezi İş Geliştirme Müdürü Okan Yıldız, her hafta bankacılık ve ödeme teknolojileri dünyasında haftanın öne çıkan gelişmelerini Medium hesabından paylaşıyor. Okan Yıldız’ın kaleminden haftanın önemli FinTech gelişmelerini aktarıyoruz.

Büyük teknoloji şirketlerinin güçlenmesinden rahatsız olan Avrupa Birliği, radikal kararlar içeren Digital Services Act isimli düzenlemeyi hayata geçirmeye hazırlanırken Amazon, avuç içi ile ödeme yapılabilen bir kimlik çözümünü test etmeye başladı.

Nakitsiz ödemeleri yaygınlaştırmak isteyen ve geçen yıl hayata geçirdiği teşvik programıyla bu hedefe giden yolda vites yükselten Japonya, teşvik programının olumlu sonuçlarını görmeye başladı.

Birçok ülkede hayata geçirilen ve ülkemizde de artık geri sayıma geçen anlık ödemelere dair öngörüler, 5 yıl sonra yıllık anlık ödeme tutarının 6 katına çıkacağı yönünde…

Samsung Pay’in BaaS platformu olan Solarisbank’le Almanya’da yaptığı dikkat çekici işbirliği, Singapur bankalarından UOB’nin üçüncü taraf uygulamalara kart ekleme sürecinde müşterilerinin hayatını kolaylaştıran çözümü ve Mastercard’ın işlem detaylarının yanında işyeri logolarının görünmesine yönelik çalışması bu haftanın bülteninde yer alan diğer haberler…

Keyifli okumalar, sağlıklı günler…

1. Avrupa, Hayata Geçireceği BigTech’e Yönelik Düzenlemeyle Rekabet Ortamını İyileştirmeyi Hedefliyor

Avrupa Birliği’nin (AB), interneti ve büyük teknoloji şirketlerinin bazı faaliyetlerini düzenleyecek olan Digital Services Act’i yıl sonuna kadar hayata geçirmesi bekleniyor.

•Düzenleme taslağına göre BigTech şirketlerinin topladığı verileri, aynı alanda faaliyet gösteren küçük rakiplerinin kullanımına açmasınıngerekeceği belirtiliyor. Aksi durumda Amazon, Google gibi şirketlerin kendi platformları üzerinden topladığı verileri kullanmasına izin verilmeyecek.

•Taslak düzenlemede, teknoloji şirketlerinin kendi uygulamalarını akıllı telefon, dizüstü bilgisayar gibi cihazlara önceden yüklememesi gerektiğini ve diğer şirketleri buna zorlayamayacağına da yer veriyor. Önceden yüklenmiş uygulamaların da isteyen kullanıcılar tarafından silinebilir olması isteniyor.

•BigTech’in pazardaki hakimiyetinin müşterilerin çıkarları ve küçük rakipleri için tehdide dönüşmesi halinde AB’nin şirketlerden bazı operasyonlarını ayırmayı veya satmayı istemeyi planladığı iddia edilmişti.

•Dijital ekonomi için küresel standartlar belirleme amacında olan AB, bu ve benzeri maddelerle halihazırda BigTech’in birçok avantajının bulunduğu ortamda rekabet koşullarını iyileştirmek istiyor.

Kaynak: Payments Cards and Mobile, Financial Times

2. Japonya, Nakitsiz Ödemelere Yönelik Teşvik Uygulamasının Olumlu Sonuçlarını Almaya Başladı

Yaşlı nüfusun teknoloji uyumunun ve suç oranının düşük olmasının da etkisiyle Japonya, gelişmiş bir ülke olmasına karşın ödemelerin büyük kısmında nakit kullanılan bir ülke…

•Bu tabloyu değiştirmek amacıyla hükümet, nakitsiz ödemelerden puan kazanılacak bir teşvik programını 2019’un ortalarındahayata geçirmişti.

•2025 yılına kadar nakitsiz ödemeleri 2 katına çıkarmayı hedefleyen Japonya, 2,6 milyar dolar bütçe ayırdığı programın meyvelerini toplamaya başladı.

•Line Research tarafından yapılan araştırmaya göre 2019 yılında mağaza içinde mobil ödeme yapanların oranı 3 katına çıkarken kartlı ödeme yapanların oranı da yükseldi.

•eMarketer ise 2019 yılında %17,2 olan mobil ödeme yapanların oranının 2023 yılında %25’e yükseleceğini öngörüyor.

Image for post

Image for post

Kaynak: eMarketer

3. Anlık Ödemeler 6 Katına Çıkacak

Juniper Research tarafından hazırlanan raporda, 10 saniye içerisinde tamamlanan ödemeler olarak tanımlanan anlık ödemelerin gelişimine dair öngörülere yer verildi.

•2020 yılında 3 trilyon dolar olduğu belirtilen anlık ödeme işlem tutarının 2025 yılında 18 trilyon dolara yükseleceği tahmin ediliyor.

•İnovatif çözümlerin yaygın olduğu Avrupa’nın bu tutarın %38’ini oluşturacağı, 2023’ten sonra FedNow’ı hayata geçirecek olan ABD’nin ise %8’lik paya sahip olacağı belirtiliyor.

•Ortalama işlem tutarı bireysel ödemelerden çok daha yüksek olan kurumlar arası ödemelerin işlem tutarının %89’unu oluşturması bekleniyor.

•Raporda yerel şemaların başarısına dikkat çekilirken bu şemaların birbirine bağlanmasıyla uluslararası ödemelerde hız ve maliyet anlamında iyileşme sağlanabileceği vurgulanıyor.

Image for post

Kaynak: Payments Cards and Mobile

4. Amazon One: Avuç İçi Damarı Okuma Tabanlı Kimlik ve Ödeme Çözümü

Amazon geçtiğimiz hafta içerisinde Amazon One isimli biyometrik doğrulama çözümünü tanıttı.

•Şu anda Amazon’un Seattle’daki iki mağazasında test edilen çözüm, basında ödeme özelliğiyle yer alsa da Amazon One ödemelerin ötesinde bir alanı hedefliyor: kimlik!

•Amazon One sayesinde konser, maç gibi etkinliklere ofis, üniversite gibi tesislere avuç içinin okutulmasıyla giriş yapılması mümkün olacak. Böylece cüzdan, telefon, kart vb. taşınmasına duyulan ihtiyaç ortadan kalkacak.

•Kayıt süreci ise Amazon One cihazına kredi kartını taktıktan sonra avuç içinin taratılması ile gerçekleşecek.

•Amazon’un biyometri tabanlı bir kimlik doğrulama çözümü geliştirmesi mahremiyet kaygılarını tekrar gündeme getirirken Amazon, çözümü yaygınlaştırmayla ilgili kararını yapılacak testlerden sonra verecek.

Image for post

Kaynak: NFCW, Payments Cards and Mobile, The Verge, Amazon

5. Samsung Pay, Solarisbank İşbirliğiyle Almanya’da Bankalarla Anlaşma Gereksinimini Ortadan Kaldırıyor

Samsung Pay gibi mobil ödeme çözümlerinin bir ülkede yaygınlaşması için bankalarla tek tek anlaşması gerekiyor.

•Almanya’da Solarisbank ile işbirliği yapan Samsung Pay, bu zorunluluğu ortadan kaldıran bir çözüm geliştirdi.

•BaaS (Banking-as-a-Service) platformu olan Solarisbank ile yapılan entegrasyon sayesinde Samsung Pay’e kaydolan kullanıcılar; tanımlanan sanal Visa debit kartı, ülkedeki neredeyse tüm bankalardaki hesaplarıyla eşleştirebilecek.

•Bu eşleştirme için Solarisbank; şube ziyareti ve video ile doğrulama gerektirmeyen, düşük tutarlı bir işlem ile doğrulamanın yapıldığı bir müşterini tanı yöntemi kullanacak.

Image for post

Kaynak: NFCW, Crowdfund Insider, Finextra

6. UOB, Kartların Üçüncü Taraf Uygulamalarına Eklenme Sürecini Kolaylaştıracak

Singapur bankalarından UOB (United Overseas Bank); müşterilerine, Visa kartlarını üçüncü taraflara ait uygulamalara otomatik olarak eklemeimkanı verecek.

Visa tarafından geliştirilen bir API’ın kullanıldığı çözüm sayesinde UOB müşterilerinin, farklı şirketlerin çözümlerine kartlarını eklerken kart numaralarını, son kullanma tarihini ve güvenlik kodunu elle girmesi gerekmeyecek.

•İlk etapta sadece Fitbit Pay’e kartların pratik biçimde eklenmesini sağlayan çözüm, önümüzdeki dönemde Grab, Fave, ve Shopee’de de aktif olacak.

•Eşleştirmek istediği kartı seçen müşteriler, işlemi tamamlamak için otomatik olarak üçüncü taraf uygulamasına yönlendiriliyor.

•Çözüm, önümüzdeki aylarda Mastercard logolu kartları da kapsayacak.

Image for post

Kaynak: NFCW

7. Mastercard, Kart Hareketlerine İşyeri Logolarını Ekleyecek

Ekstrede yer alan işyeri adının tabela adından farklı olması, kart sahiplerinin gerçekten yaptığı işlemler için harcama itirazı yapmasına yol açabiliyor.

•Bu sorunu çözmek isteyen Mastercard, işlem bilgilerinde işyerinin logosunun görüneceği bir çözüm üzerine çalışıyor.

•Çözüm kapsamında işyerleri, https://logo.ethoca.com/ linki üzerinden logolarını ekleyebilecek ve bu logolar, banka kanallarındaki kart hareketlerinin listelendiği arayüzlerde görülebilecek.

•İşlemlerinin yanında işyeri logolarını gören kart sahiplerinin olası kafa karışıklığının önlenmesi ve gereksiz harcama itirazlarının sayısının azaltılması hedefleniyor.

•Mastercard, fraud ve harcama itirazı alanında hizmetler sunan Kanada merkezli Ethoca’yı Mart 2019’da satın almıştı.

Image for post

Kaynak: NFCW, Crowdfund Insider, Finextra

2008 yılında İTÜ İşletme Mühendisliği lisans programından mezun olan Okan, aynı üniversitenin Endüstri Mühendisliği programından yüksek lisans derecesine sahiptir. Kariyerine 2009 yılında Garanti Ödeme Sistemleri Risk Analiz ekibinde başlamış ve 2012 yılında Bankalararası Kart Merkezi’ne (BKM) katılmıştır. 2016 yılına kadar BKM’de Strateji ve Bilgi Yönetimi ekibinde görev alan Okan, 2016 yılında yeni teknolojilerin ve yaklaşımların ödeme sistemlerine etkisini araştıran ve uygulamalar geliştiren İş Geliştirme ekibine katılmıştır. Fintech, mobil ödemeler, açık bankacılık, BigTech, blockchain ve yapay zekanın yanı sıra Çin ve Hindistan gibi gelişen pazarlara odaklanan Okan, BKM’nin hayata geçirdiği blockchain ve yapay zeka projelerinde de rol almıştır. Fintech dünyasındaki gelişmeleri derlediği haftalık bültenler kaleme alan Okan, kariyerini Haziran 2021’den bu yana Inveo Yatırım Holding’de sürdürmektedir.